Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Ερωτήσεις-απαντήσεις για την 1η δόση προς Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Τα έκτακτα έσοδα, που παράγονται από φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ και κατέχονται από κεντρικά αποθετήρια τίτλων από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, διατέθηκαν από τη Euroclear στην Κομισιόν ως πρώτη δόση.

ΕΕ: Ερωτήσεις-απαντήσεις για την 1η δόση προς Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν μερικές ημέρες διέθεσε την πρώτη πληρωμή ύψους 1,55 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυτά τα έκτακτα έσοδα, που παράγονται από φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ και κατέχονται από κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, διατέθηκαν από τη Euroclear στην Επιτροπή ως πρώτη δόση στις 23 Ιουλίου.

Η Κομισιόν δημοσίευσε ερωτήσεις-απαντήσεις για την πρώτη προς Ουκρανία από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια:

Τι είναι τα «έκτακτα έσοδα»;

Τα έκτακτα έσοδα συσσωρεύονται λόγω της ακινητοποίησης περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Λόγω της ακινητοποίησης περιουσιακών στοιχείων και αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στους ισολογισμούς των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων (ΚΑΤ) συσσωρεύονται απροσδόκητα και έκτακτα ταμειακά υπόλοιπα, με αποτέλεσμα απροσδόκητα και έκτακτα έσοδα.

Τα απροσδόκητα και έκτακτα έσοδα δεν είναι υποχρεωτικό να διατίθενται στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας βάσει των εφαρμοστέων κανόνων, ακόμη και μετά τη διακοπή της απαγόρευσης συναλλαγών (ακινητοποίηση). Δεν συνιστούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Πότε λάβατε αυτά τα έκτακτα έσοδα;

Η Επιτροπή έλαβε την πρώτη δόση έκτακτων εσόδων στις 23 Ιουλίου 2024, αφού ζήτησε τη χρηματοδοτική συνεισφορά του οικείου ΚΑΤ.

Ποιο ποσοστό των έκτακτων εσόδων θα εγγραφεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη και ποιο στο Μέσο Διευκόλυνσης για την Ουκρανία;

Το 90 % της χρηματοδοτικής συνεισφοράς από τα έκτακτα έσοδα θα διατεθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ) και το 10 % θα διατεθεί στο Μέσο Διευκόλυνσης για την Ουκρανία, για στήριξη των στρατιωτικών αναγκών και των αναγκών ανασυγκρότησης, αντίστοιχα.

Γιατί δεν στέλνετε απευθείας αυτά τα έκτακτα έσοδα στην Ουκρανία;

Τα έκτακτα έσοδα χρησιμοποιούνται πλήρως προς όφελος της Ουκρανίας μέσω δύο ενωσιακών μέσων, του ΕΜΕ και του Μέσου Διευκόλυνσης για την Ουκρανία. Η διοχέτευση διασφαλίζει ότι τα έσοδα δαπανώνται για την ενδυνάμωση των στρατιωτικών ικανοτήτων και την ανασυγκρότηση σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Γιατί εισπράττετε έκτακτα έσοδα μόνο από τη Euroclear Belgium — τι ισχύει για άλλα ΚΑΤ;

Επί του παρόντος μόνο η Euroclear Belgium εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διαχείριση των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι εν λόγω κανόνες προβλέπουν ότι μόνο τα ΚΑΤ που κατέχουν αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ύψους άνω του 1 εκατ. EUR υπόκεινται στις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την παρακράτηση των ποσών και την υποβολή έκθεσης στην Επιτροπή σχετικά με τα προκύπτοντα έκτακτα έσοδα.

Πότε θα λάβετε την επόμενη δόση αυτών των έκτακτων εσόδων;

Το επόμενο αίτημα για χρηματοδοτική συνεισφορά από το οικείο ΚΑΤ θα υποβληθεί τον Μάρτιο του 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v