Ρωσικά drones με... ουκρανικές κάρτες SIM εντοπίζουν τις αεράμυνες

Ενα φθηνό μη επανδρωμένο όχημα έριξε πρόσφατα στη μάχη η Μόσχα. Με μια κάμερα και μια κάρτα κινητής τηλεφωνίας τροφοδοτεί τον ρωσικό στρατό με κρίσιμες πληροφορίες.

Ρωσικά drones με... ουκρανικές κάρτες SIM εντοπίζουν τις αεράμυνες

Η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί νέα, φθηνά drones στις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, προσπαθώντας να εντοπίσει τις αντιαεροπορικές άμυνες, να κινηματογραφήσει τυχόν ζημιές και να λειτουργήσει ως δόλωμα, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών στο Reuters.

Οι δύο νέοι τύποι drones, τους οποίους η Ρωσία χρησιμοποίησε σε πέντε επιθέσεις τις τελευταίες δύο έως τρεις εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ολονύκτιας επίθεσης την Πέμπτη, παράγονται από υλικά όπως αφρώδες πλαστικό και κόντρα πλακέ, υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Ο ένας τύπος φέρει μια κάμερα και μια κάρτα SIM κινητού τηλεφώνου της Ουκρανίας για να στείλει εικόνες πίσω στον ρωσικό στρατό. «Προσδιορίζουν πού είναι τοποθετημένες οι κινητές ομάδες μας, πού βρίσκονται τα πολυβόλα που μπορούν να τα καταστρέψουν. Προσπαθούν... να πάρουν μια εικόνα για το πού βρίσκονται όλες οι αντιαεροπορικές μας άμυνες», δήλωσε ο Andriy Cherniak, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας.

Οι προηγουμένως μη αναφερθείσες λεπτομέρειες από τον Cherniak αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει να προσαρμόσει τις τακτικές της και να δοκιμάσει νέα τεχνολογία για να κερδίσει πλεονέκτημα.

Τα ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, τα οποία πετούν προς τον στόχο τους και εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, έχουν γίνει βασικό στοιχείο των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων από τότε που άρχισαν να χρησιμοποιούνται τον πρώτο χρόνο της εισβολής της Ρωσίας.

Τα νέα ρωσικά drones με κάμερες δεν φέρουν εκρηκτικά, αλλά μοιάζουν πολύ με τα Shahed και πετούν με ομάδες από αυτά, είπε ο Cherniak.

Ο δεύτερος νέος τύπος drone δεν περιέχει εκρηκτικό γέμισμα ή μόνο ένα μικρό και χρησιμοποιείται ως δόλωμα, πρόσθεσε ο Cherniak. Επειδή ουσιαστικά δεν διακρίνεται από ένα κανονικό επιθετικό drone από το έδαφος, πρέπει να καταρριφθεί, αποκαλύπτοντας πού βρίσκονται τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας.

Ο ίδιος είπε ότι τα νέα drones πιθανότατα κοστίζουν μόλις 10.000 δολάρια το καθένα παρά το μεγάλο βεληνεκές τους, καθιστώντας τα πολύ φθηνότερα στην παραγωγή από τους πυραύλους με τους οποίους θα αναχαιτιστούν. Τα drones μπορούν επίσης να πετάξουν σε ύψος 1.000 μέτρων και έτσι είναι εκτός εμβέλειας των πολυβόλων, προσέθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v