Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν δέχεται τη νίκη Μαδούρο στις εκλογές η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

(upd) Σύμφωνα με την κυβερνητική εκλογική αρχή, νίκησε ο Μαδούρο. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, κέρδισε ο Γκονζάλες - καλεί τον στρατό να παρέμβει. Yποψίες ότι η κυβέρνηση Μαδούρο παραποίησε την καταμέτρηση. Ανησυχούν οι ΗΠΑ.

Δεν δέχεται τη νίκη Μαδούρο στις εκλογές η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Η πολιτική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας απορρίπτει την απόφαση της εκλογικής αρχής με την οποία ο Νικολάς Μαδούρο (φωτογραφία) επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας, καλώντας τον στρατό να παρέμβει. Οι ΗΠΑ και ορισμένοι γείτονες της στη Λατινική Αμερική εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για το επίσημο αποτέλεσμα.

Η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από το κυβερνών καθεστώς, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας για έξι ακόμη χρόνια, προκαλώντας επικρίσεις από τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και πυροδοτώντας μια σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, σύμφωνα με την εκλογική αρχή, ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής με 51,2% των ψήφων, έναντι 44,2% του αντιπάλου του Εντμούντο Γκονζάλες. Αλλά η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο δήλωσε ότι ο συνασπισμός της είχε αποκτήσει πρόσβαση μέχρι στιγμής στο 40% των καταγεγραμμένων ψήφων και ότι ο Γκονζάλες κερδίζει μέχρι στιγμής το 70% των ψήφων.

Παράλληλα, ένα exit poll που διεξήχθη από την αμερικανική εταιρεία Edison Research έδειχνε τον Γκονζάλες να κερδίζει με περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο έχει παραποιήσει την καταμέτρηση.

Οι ΗΠΑ έχουν "σοβαρές ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση ή τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τόκιο. Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα "δύσκολο να γίνουν πιστευτά", λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει μη επαληθεύσιμα αποτελέσματα.

Ο Γκονζάλες δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα επίσημα αποτελέσματα. Αναμενόταν όμως να έχει τη δική του καταμέτρηση με τη βοήθεια ενός δικτύου περίπου 30.000 εθελοντών μαρτύρων στα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Αργά την Κυριακή, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση της επίσημης καταμέτρησης, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι είχαν λάβει πρόσβαση μόνο στο 30% των πινάκων της ψηφοφορίας της χώρας, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα τους παρέχονταν ώστε να μπορέσουν να επαληθεύσουν την ψηφοφορία.

Η συμμετοχή ήταν στο 59% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με την εκλογική υπηρεσία. Αυτό θα είναι υψηλότερο από την ψηφοφορία του 2018, την οποία μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 70% στις εκλογές του 2006, του 2012 και του 2013. Ο Γκονζάλες είχε δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή ότι η συμμετοχή ήταν "μαζική".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v