Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πότε ξένη επιδότηση στρεβλώνει την εσωτερική αγορά

Καθοδήγηση από την Κομισιόν σχετικά με τον κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις. Διευκρινίσεις τόσο ως προς τις συγκεντρώσεις όσο και ως προς τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Στόχος είναι να διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

ΕΕ: Πότε ξένη επιδότηση στρεβλώνει την εσωτερική αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της στο οποίο αποσαφηνίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα καθορίζεται πότε μια ξένη επιδότηση στρεβλώνει την εσωτερική αγορά και πώς θα εφαρμόζεται το κριτήριο εξισορρόπησης βάσει του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις.

Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Κομισιόν περιλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις που παρέχουν αρχικές διευκρινίσεις σχετικά με την εκτίμηση του κατά πόσον υπάρχει στρέβλωση που προκαλείται από ξένη επιδότηση στην εσωτερική αγορά και στην εφαρμογή του κριτηρίου εξισορρόπησης.

Ιδίως, το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής παρέχει αρχικές διευκρινίσεις σχετικά με την ερμηνεία και την αξιολόγηση της έννοιας της στρέβλωσης τόσο ως προς τις συγκεντρώσεις όσο και ως προς τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Αποσαφηνίζει επίσης την προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά τις επιδοτήσεις που είναι πιθανότερο να στρεβλώσουν την ενιαία αγορά, ιδίως τις απεριόριστες εγγυήσεις. Το έγγραφο εργασίας αποσαφηνίζει περαιτέρω την προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά το κριτήριο εξισορρόπησης και τον αντίκτυπό του στο αποτέλεσμα μιας έρευνας.

Οι αρχικές διευκρινίσεις που παρατίθενται στο έγγραφο εργασίας θα αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της πρακτικής εφαρμογής και της νομολογίας των δικαστηρίων της Ένωσης. Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει επίσης κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου 2026.

Ο κανονισμός για τις ξένες επιδοτήσεις άρχισε να εφαρμόζεται στις 12 Ιουλίου 2023. Καθιστά την Επιτροπή δυνατή να αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις και παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα να διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά, παραμένοντας παράλληλα ανοικτή στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v