Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς εντοπίζουν οι Ρώσοι τα κενά στην άμυνα των Ουκρανών, νέα προέλαση

Οι ρωσικές δυνάμεις μελετούν όλο και περισσότερο τις ουκρανικές γραμμές για να εντοπίσουν τις αδυναμίες πριν επιτεθούν για να τις διασπάσουν, σύμφωνα με τους New York Times. Πώς πλησιάζουν ένα από τα βασικά ουκρανικά αμυντικά οχυρά.

Πώς εντοπίζουν οι Ρώσοι τα κενά στην άμυνα των Ουκρανών, νέα προέλαση

Ραγδαία πρόοδο έχουν κάνει οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ την τελευταία εβδομάδα περίπου, καταλαμβάνοντας μερικά χωριά και πλησιάζοντας την πόλη Ποκρόβσκ, ένα από τα βασικά ουκρανικά αμυντικά οχυρά στην περιοχή. Ταυτόχρονα κερδίζουν έδαφος και στη μάχη για το Τσάσιβ Γιαρ.

Οπως μεταδίδουν οι New York Times, οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν πλέον μόλις δώδεκα μίλια από το Ποκρόβσκ, αφού τα στρατεύματα της Μόσχας προωθήθηκαν κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής και προχώρησαν περίπου τρία μίλια προς την πόλη, σύμφωνα με χάρτες ανοιχτού κώδικα του πεδίου μάχης που βασίζονται σε πλάνα μάχης και δορυφορικές εικόνες. Η ρωσική πρόοδος έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα αργά αλλά σταθερά κέρδη που είχε σημειώσει η Μόσχα μέχρι στιγμής φέτος στην περιοχή του Ντονέτσκ, τα οποία μερικές φορές μετρήθηκαν σε μερικές εκατοντάδες μέτρα την εβδομάδα.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι τα γρήγορα επιτεύγματα αντικατοπτρίζουν τη βελτιωμένη ικανότητα της Μόσχας να εκμεταλλεύεται τις ρωγμές στις ουκρανικές αμυντικές γραμμές, οι οποίες έχουν αραιώσει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και έχουν καταπονηθεί από τις αδιάκοπες ρωσικές επιθέσεις σε ένα μέτωπο μήκους άνω των 600 μιλίων.

Τους τελευταίους μήνες, λένε οι εμπειρογνώμονες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στον εντοπισμό αποδυναμωμένων και κακώς οργανωμένων ουκρανικών μονάδων, προτού τις διασπάσουν, ρίχνοντας δεκάδες στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα στο πεδίο της μάχης.

«Οι Ρώσοι εξετάζουν τις πολεμικές γραμμές για να δουν αν ένα τάγμα αντέχει ή υποχωρεί», δήλωσε ο Mykola Bielieskov, στρατιωτικός αναλυτής στο κυβερνητικό Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στην Ουκρανία. Μόλις «βρουν αποδυναμωμένα τάγματα και ταξιαρχίες», πρόσθεσε, «τα πιέζουν χωρίς να έχουν σημασία οι απώλειες».

Ένα παράδειγμα ήταν η κατάληψη από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα του ανατολικού χωριού Prohres. Η DeepState, μια ομάδα ανάλυσης με στενούς δεσμούς με τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η κατάληψη ακολούθησε αυτό που περιέγραψε ως χαοτική ουκρανική υποχώρηση, καθώς οι στρατιώτες βόρεια του χωριού περικυκλώθηκαν από τους Ρώσους και διέφυγαν μόνο αφού τα στρατεύματα αγνόησαν τη διαταγή του διοικητή τους να μην αποδράσουν από την περικύκλωση, δήλωσε η DeepState.

Η βιαστική υποχώρηση φαίνεται ότι επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν γρήγορα περισσότερη γη. Από την πτώση του Prohres, έχουν καταλάβει περισσότερα από 10 τετραγωνικά μίλια εδάφους, σύμφωνα με τον χάρτη του πεδίου μάχης της DeepState.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο υπολοχαγός Oleksandr Shyrshyn, αναπληρωτής διοικητής τάγματος της 47ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας, η οποία έσπευσε να βοηθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή, δήλωσε στο Hromadske, ένα ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι η άτακτη αποχώρηση οδήγησε σε άσκοπες απώλειες. Είπε ότι θα ήταν δυνατό να οργανωθεί καλύτερα η υποχώρηση και να προετοιμαστούν πιο στέρεες αμυντικές γραμμές πιο πίσω για να σταματήσει η ρωσική προέλαση.

Ο Γιούρι Μπουτούσοφ, ένας Ουκρανός στρατιωτικός δημοσιογράφος, δήλωσε ότι η Ρωσία «επιτίθεται πρώτα και κύρια στις ταξιαρχίες που έχουν την πιο αδύναμη διοίκηση και οργάνωση».

«Όταν επιτίθενται σε μια κακώς διοικούμενη ταξιαρχία, δεν μπορεί να αντέξει», έγραψε στο Facebook.

Η Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες, με τα στρατεύματά της είτε παγιδευμένα σε χαοτικές υποχωρήσεις, είτε σε αδέξιες ανακατατάξεις που επιτρέπουν στη Ρωσία να καταλάβει γρήγορα εδάφη.

Στην Αβντιίβκα, μια ανατολική πόλη που κατέλαβε η Ρωσία τον Φεβρουάριο, οι Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι η αποτυχία εκτέλεσης μιας ομαλής υποχώρησης κόστισε ζωές και οδήγησε στη σύλληψη πολλών στρατιωτών. Περίπου δύο μήνες αργότερα, η πτώση του Ocheretyne, ενός χωριού βορειοδυτικά της Avdiivka, κατηγορήθηκε εν μέρει για την αποτυχία να γίνει σωστή ανακατανομή των ουκρανικών στρατευμάτων, αφήνοντας τον τομέα ανυπεράσπιστο.

Ο Franz-Stefan Gady, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη, δήλωσε ότι «οι ανακατατάξεις είναι συνήθως η πιο επικίνδυνη στιγμή» για έναν στρατό, επειδή αφήνουν θέσεις μόνο μερικώς επανδρωμένες, καθώς οι στρατιώτες αποσύρονται.

Ο κ. Gady δήλωσε ότι τα πανταχού παρόντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης που πετούν πάνω από το πεδίο της μάχης έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την πραγματοποίηση αυτών των μετακινήσεων, ιδίως για την Ουκρανία, της οποίας οι αμυντικές γραμμές είναι ήδη ισχνές λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Η Ρωσία συχνά προσπαθεί να επιτεθεί και να προελάσει ακριβώς την ώρα που η Ουκρανία πραγματοποιεί αλλαγές, είπε ο κ. Gady.

Ο κ. Bielieskov, του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η ρωσική πρόοδος μέχρι στιγμής δεν έχει μεταφραστεί σε «μεγάλες επιτυχίες» που θα επέτρεπαν στη Μόσχα να καταλάβει όλη την περιοχή του Ντονέτσκ, έναν από τους κορυφαίους στρατιωτικούς στόχους του Κρεμλίνου.

Παρόλα αυτά, η πρόσφατη πρόοδος της Ρωσίας απειλεί την τελευταία αμυντική ζώνη της Ουκρανίας στην περιοχή του Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση βολής πυροβολικού από έναν βασικό δρόμο που συνδέει το Ποκρόβσκ με άλλα ουκρανικά προπύργια στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς ο ρυθμός της προέλασης του εχθρού είναι ανησυχητικός», δήλωσε ο κ. Μπουτούσοφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v