Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Ανοδο πάνω από 1% κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες με ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Στο 4,19% υποχώρησε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κάτω από τα $80 το Brent. Aνέκαμψε κατά 1,2% ο χρυσός. Διολίσθησε το δολάριο.

Αλμα στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε μια εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις η αμερικανική αγορά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμού που ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,64% στις 40.589 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε 1,11% υψηλότερα στις 5.459 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,03% στις 17.357 μονάδες. 

Ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι ανόδου 2,6% τον Mάιο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1%, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, ενώ τον Μάιο είχε μείνει αμετάβλητος. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση, όσο και τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,5%.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ τον Μάιο είχε ενισχυθεί κατά 0,1%.

Οι επενδυτές συνέχισαν το rotation στις κυκλικές μετοχές και στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον Russell 2000 να σημειώνει άνοδο περίπου 2%. 

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει ράλι 10% τον Ιούλιο, είναι γενικά πιο ευαίσθητες στα υψηλά επιτόκια δεδομένου του υψηλότερου χρέους τους και τον πιο ευάλωτων ισολογισμών. Η μείωση των επιτοκίων τις ευνοεί. 

«Έχουμε δει αυτή τη δύναμη στη μικρή κεφαλαιοποίηση, ένα σημαντικό rotation που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες» ανέφερε αναλυτής στο Bloomberg. «Καθώς τα κέρδη διευρύνονται και ανακάμπτουν, θα δούμε μεγαλύτερο ενθουσιασμό για αυτές τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Αυτό το rotation θα έχει διάρκεια» πρόσθεσε. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 1% στα 79,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 1,2% στα 2.388 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία διαμορφώνεται σε 1,086 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε πέντε μονάδες μονάδες βάσης, στο 4,19%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v