Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νέος υπερυπολογιστής του Ελον Μασκ και οι ανησυχίες

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του δισεκατομμυριούχου κινείται γρήγορα για να κατασκευάσει έναν από τους μεγαλύτερους υπολογιστές στον κόσμο στο Νότιο Μέμφις. Αλλά πολλοί ντόπιοι είναι επιφυλακτικοί για τα οφέλη του.

Ο νέος υπερυπολογιστής του Ελον Μασκ και οι ανησυχίες

Η μεγάλη υπόσχεση της επόμενης εποχής των υπερυπολογιστών είναι η ταχύτητα: Για να εκτελέσει τα επιτεύγματα της αριθμητικής επεξεργασίας που απαιτούνται για την εκτέλεση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, η επόμενη γενιά επεξεργαστών δεδομένων θα αξιοποιήσει τις ιδιότητες της κβαντικής φυσικής για να προσφέρει ένα άλμα στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Στην περίπτωση του «γιγαντιαίου εργοστασίου υπολογιστών» που ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ θέλει να κατασκευάσει σε μια βιομηχανική περιοχή στο Μέμφις, αυτή η φημισμένη σκεπτόμενη μηχανή έρχεται επίσης με ένα απίστευτα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, με στόχο την πλήρη λειτουργία της μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό προβληματίζει τους κατοίκους, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τους υποστηρικτές του περιβάλλοντος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του έργου ενώ τους έχει απογοητεύσει ο γρήγορος ρυθμός και η έλλειψη δημόσιας ανατροφοδότησης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, στις αρχές Ιουνίου, η νεοφυής επιχείρηση xAI του Μασκ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει τον «μεγαλύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο» κοντά στη γειτονιά Boxtown του South Memphis. Θα καταλάβει το κενό εργοστάσιο της Electrolux AB, μια εγκατάσταση 750.000 τετραγωνικών μέτρων που άνοιξε η σουηδική πολυεθνική το 2012 για να κατασκευάζει συσκευές πριν σταματήσει την παραγωγή το 2022. Όμως οι λεπτομέρειες σχετικά με το έργο είναι ελάχιστες. Οι πρώτες δημόσιες συναντήσεις για το έργο θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο.

Ακόμη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Memphis Light, Gas and Water, Doug McGowen, ο οποίος διευθύνει την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας που είναι επιφορτισμένη με την παροχή ρεύματος και νερού στις εγκαταστάσεις, άκουσε για πρώτη φορά για το έργο τον Μάρτιο. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η περιορισμένη λειτουργία έχει αρχίσει- η xAI έχει περισσότερους από 100 εργαζόμενους στο εργοτάξιο και σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους.

«Το να έρθει στην πόλη μας και να χτίσει αυτό το γιγαντιαίο εργοστάσιο, χωρίς καμία δημόσια συμβολή ή δημόσιες συναντήσεις, είναι απλά ανεύθυνο», δήλωσε ο KeShaun Pearson, εκτελεστικός διευθυντής της Memphis Community Against Pollution. «Είναι σαν να έχει ληφθεί η απόφαση για εμάς.Είναι επίσης μια πραγματικά ανάλγητη αναπαράσταση του πώς βλέπουν τους ανθρώπους στο Μέμφις, ειδικά στο Νότιο Μέμφις».

Όμως, η υπολογιστική υποδομή καταναλώνει όλο και περισσότερο νερό και ενέργεια, και τα περιβαλλοντικά μειονεκτήματα της φιλοξενίας αυτών των μεγα-μηχανών αποτελούν πηγή αυξανόμενης ανησυχίας. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η εγκατάσταση xAI στο Μέμφις θα πρέπει να χρησιμοποιεί περίπου 1 εκατομμύριο γαλόνια νερού την ημέρα και έως και 150 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την MLGW.

«Το δίκτυό μας δεν είναι ήδη το καλύτερο», δήλωσε ο Pearson. «Με την κλιματική αλλαγή να επιταχύνεται, θα έχουμε μόνο θερμότερες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα περισσότερες διακοπές ρεύματος. Πώς γίνεται να δίνουμε προτεραιότητα στην αξιοπιστία της ηλεκτρικής ενέργειας για μια εγκατάσταση που χρειάζεται 150 μεγαβάτ και να μην δίνουμε προτεραιότητα στους ίδιους τους πολίτες μας;».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ηλεκτρονική επεξεργασία επιβαρύνει ανησυχητικά τους ενεργειακούς πόρους και η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, τα κέντρα δεδομένων κατανάλωσαν το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2023.

Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις μεγέθους αποθήκης που εκπαιδεύουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης συνδέονται με τεράστια ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - μια εκτίμηση τοποθετεί την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη της Google στις 2,3 τεραβατώρες ετησίως.

Τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν επίσης περίπου 1 δισεκατομμύριο γαλόνια νερού καθημερινά για την ψύξη των ραφιών των διακομιστών τους, αλλά μόλις τέσσερα στα 10 καταγράφουν πραγματικά τη χρήση του νερού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v