Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνειο €1 δισ. από κινεζικές τράπεζες πήρε η Ουγγαρία

Η συμφωνία δεν αποκαλύφθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από δημοσιεύματα. Σε συνθήκες αύξησης χρέους και εν αναμονή ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Βουδαπέστη αναζητά μετρητά στο Πεκίνο, με το οποίο έχει αναπτύξει πολύπλευρη συνεργασία.

Δάνειο €1 δισ. από κινεζικές τράπεζες πήρε η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία δανείστηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ - το μεγαλύτερο δάνειο που έχει λάβει ποτέ - από τρεις κινεζικές τράπεζες την περασμένη άνοιξη, αποκάλυψαν στοιχεία από τον ιστότοπο της κυβερνητικής υπηρεσίας χρέους.

Το δάνειο, που χορηγήθηκε από την China Development Bank, την Export-Import Bank of China και το ουγγρικό υποκατάστημα της Bank of China, λήφθηκε πλήρως στις 19 Απριλίου και πρέπει να αποπληρωθεί εντός τριών ετών.

Η ίδια η Βουδαπέστη δεν ανακοίνωσε τη συμφωνία. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ουγγρική επιχειρηματική έκδοση Portfolio και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την κυβερνητική υπηρεσία.

Ο γενναίος δανεισμός συμπίπτει με την εμβάθυνση των δεσμών Βουδαπέστης-Πεκίνου. Κινεζικές εταιρείες, όπως η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD ή ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei, έχουν επενδύσει μέχρι στιγμής συνολικά περίπου 16 δισ. ευρώ στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

«Η δανειακή σύμβαση επιτρέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές και στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ άλλων. Η συναλλαγή διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εντός ορίων, στο 28,9%», δήλωσε η κυβερνητική υπηρεσία στο Portfolio μετά τη δημοσίευση της συμφωνίας.

Τον Μάιο, ο Σιγιάρτο ανακοίνωσε επίσης σειρά κοινών έργων υποδομής με την Κίνα, όπως τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων προς το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, την εμπορευματική σιδηροδρομική γραμμή γύρω από την ουγγρική πρωτεύουσα, αγωγούς πετρελαίου μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, καθώς και συνεργασία στον πυρηνικό τομέα.

«Έχουμε αναπτύξει υψηλό βαθμό πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η διμερής μας σχέση είναι στα καλύτερά της στην ιστορία και έχει ξεκινήσει ένα χρυσό ταξίδι», είχε δηλώσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πριν από την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη τον Μάιο. Εβδομάδες αργότερα, αμέσως μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία, ο Ορμπάν επισκέφθηκε την κινεζική πρωτεύουσα.

Με το δημόσιο χρέος της Ουγγαρίας να αγγίζει 140 δισ. ευρώ (73,5% του ΑΕΠ) και με δημοσιονομικό έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ, η Βουδαπέστη έχει μεγάλη ανάγκη από μετρητά, ενώ περιμένει για καιρό δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, γράφει το Politico.

Ενώ το Portfolio σημείωσε ότι το επιτόκιο είναι μεταβλητό, η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε περισσότερα για το μέγεθος του επιτοκίου, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής ή άλλες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v