Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετονομάζεται σε Πλατεία της Ευρασίας η Πλατεία της Ευρώπης στη Μοσχα

Η απόφαση αυτή του δημάρχου Σομπιάνιν, έρχεται μετά την αφαίρεση των σημαιών 48 ευρωπαϊκών χωρών από την πλατεία τον Μάρτιο του 2023. Η κίνηση αυτή αποτελεί νέα ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης, υποστηρίζουν αναλυτές.

Μετονομάζεται σε Πλατεία της Ευρασίας η Πλατεία της Ευρώπης στη Μοσχα

Οι τοπικές αρχές της Μόσχας προχώρησαν χθες Τετάρτη στη μετονομασία της Πλατείας Ευρώπης της πρωτεύουσας σε Πλατεία Ευρασίας και αναλυτές μιλούν για μια ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Πλατεία της Ευρώπης, μπροστά από τον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Kievsky, υιοθέτησε το όνομά της το 2002, ως μέρος μιας ρωσο-βελγικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός κοινού έργου που να συμβολίζει την ευρωπαϊκή ενότητα: στο κέντρο της τοποθετήθηκε το γλυπτό «Η Απαγωγή της Ευρώπης» ενός Βέλγου καλλιτέχνη.

Η απόφαση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για τη μετονομασία έρχεται μετά την αφαίρεση των σημαιών 48 ευρωπαϊκών χωρών από την πλατεία τον Μάρτιο του 2023, 13 μήνες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη γειτονική Ουκρανία.

Το σχετικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Δημάρχου της Μόσχας δεν εξηγεί τον λόγο για την αλλαγή του ονόματος.

Ωστόσο, κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι «η απόφαση αντανακλά την πρόθεση της Μόσχας να δώσει στην πλατεία ένα νέο όνομα που αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη γεωγραφική έννοια της Ευρασίας».

Εντούτοις, αντιπολιτευόμενα μέσα χαρακτηρίζουν την κίνηση ως άλλο ένα δείγμα αποευρωπαϊσμού των τοπωνυμίων, αφού τον Ιούνιο του 2022 η πλατεία μπροστά από πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα άλλαξε το όνομά της σε Πλατεία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, της αποσχισθείσας περιοχής της Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, ενώ με την ίδια λογική, ένα μήνα αργότερα, η περιοχή γύρω από τη βρετανική πρεσβεία μετονομάστηκε σε Πλατεία Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v