Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσθονία: Στο 4% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες εξαιτίας του ρωσικού κινδύνου

Πρωταθλητισμό αμυντικών δαπανών εντός ΝΑΤΟ επιδιώκει να κάνει το Ταλίν, επιβάλλοντας νέο «φόρο πυρομαχικών» και ζητώντας να αυξηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της χώρας.

Εσθονία: Στο 4% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες εξαιτίας του ρωσικού κινδύνου
Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας ΗΠΑ

Η Εσθονία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ της τα επόμενα δύο χρόνια, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αγοράσει πυρομαχικά και να ενισχύσει την εθνική της ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το κράτος της Βαλτικής ανακοίνωσε τον νέο στόχο του μετά τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χάνο Πέβκουρ με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. «Όλοι οι σύμμαχοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2,5-3% του ΑΕΠ», έγραψε ο Πέβκουρ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η άνοδος του στρατιωτικού κοντέρ στις δαπάνες συμπίπτει με την αύξηση των ανησυχιών σε ορισμένα μέρη της συμμαχίας σχετικά με πιθανή επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κάνει παράπονα συχνά πυκνά ότι πολλά μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ξοδεύουν λιγότερο από τον στόχο του 2% για την άμυνα. Τώρα, οι σύμβουλοί του εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαιτήσουν να αυξηθεί η δέσμευση στο 3% της οικονομικής παραγωγής κάθε χώρας.

Τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν πρωτοστατήσει στην αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία ή τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

 

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι η Εσθονία θα είναι φέτος ποσοστιαία δεύτερη στις αμυντικές δαπάνες μεταξύ των μελών της συμμαχίας με 3,4% του ΑΕΠ, μετά την Πολωνία που δεσπόζει με 4% και μπροστά από τις ΗΠΑ. Για να τα καταφέρει, το Ταλίν εισήγαγε νέο αμυντικό φόρο την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει για να χρηματοδοτήσει το κενό των 1,6 δισ. ευρώ για αποθέματα πυρομαχικών.

Ο Πέβκουρ ζήτησε επίσης μεγαλύτερο αμερικανικό αποτύπωμα στην Εσθονία με αύξηση στα όπλα μεγάλης εμβέλειας. Η χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων φιλοξενεί πυραυλικά συστήματα HIMARS και μονάδες πεζικού των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v