Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Στο χείλος του γκρεμού η αμερικανική κοινωνία

Οι πολιτικές αναταράξεις στις ΗΠΑ καταδεικνύουν τις «εμφυλιοπολεμικές» διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία, τονίζει η Μαρία Ζαχάροβα. «Κοιτούν πως θα βγει η χρονιά χωρίς να πέσουν σε κατήφορο χωρίς επιστροφή».

Ρωσία: Στο χείλος του γκρεμού η αμερικανική κοινωνία

Η Μόσχα δήλωσε ότι οι πολιτικές αναταράξεις γύρω από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της αποχώρησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, καταδεικνύουν τις διαιρέσεις σε μια αμερικανική κοινωνία που κινδυνεύει να «πέσει σε ανεξέλεγκτο κατήφορο».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί στην απόπειρα δολοφονίας του σε προεκλογική συγκέντρωση στις 13 Ιουλίου, ενώ ο Μπάιντεν τερμάτισε την εκστρατεία του για επανεκλογή την Κυριακή και στήριξε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ερωτηθείσα ευθέως από το Reuters ποιον/ποια θα προτιμούσε ως πρόεδρο των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν εξέφρασε σαφή προτίμηση.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε μια κατάσταση όπου... επιθυμούν να περάσει η χρονιά χωρίς να πέσουν σε ανεξέλεγκτο κατήφορο», τόνισε η Ζαχάροβα. Η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν αποδείξεις για «βαθιές διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία» και «εμφύλια σύγκρουση», αλλά ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσία υπαρξιακό εχθρό. Ως εκ τούτου, οι πρωταγωνιστές του «αμερικανικού εκλογικού θεάτρου» πρέπει να κρίνονται χωρίς αυταπάτες, πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ακόμη σχολιάσει δημόσια την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα.

Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι, για τη Ρωσία, ο Μπάιντεν είναι προτιμότερος από τον Τραμπ. Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα προτιμούσε μια νίκη Τραμπ και προηγούμενες εκτιμήσεις αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν εξακριβώσει ότι η Μόσχα προσπάθησε μέσω εκστρατειών επιρροής να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές του 2016 απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον και το 2020 απέναντι στον Μπάιντεν.

Η Μόσχα αρνείται ότι επιδίωξε να αναμειχθεί στις εκλογές, αν και ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωνε επανειλημμένα πριν από τον θάνατό του πέρυσι ότι είχε ηγηθεί μιας εκστρατείας ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η Ζαχάροβα δήλωσε: «Το να κατηγορείς τη Ρωσία για τα δικά σου προβλήματα, τις λάθος εκτιμήσεις, τα προβλήματα, τα λάθη και τις παραλείψεις είναι, μου φαίνεται, μια εκδήλωση της ασθένειας της αμερικανικής δημοκρατίας».

«Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, πολύ περισσότερο δεν ασκούμε επιρροή ή πιέσεις στις εκλογικές διαδικασίες. Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ δεν αποτελούν εξαίρεση, δεν έχουμε παρέμβει ποτέ στο παρελθόν», ισχυρίστηκε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v