Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών εταιρείες ντελίβερι φαγητού

Υπό έρευνα οι Delivery Hero και Glovo για το αν παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ συμμετέχοντας σε καρτέλ στον τομέα της ηλεκτρονικής παραγγελίας και παράδοσης τροφίμων, ειδών παντοπωλείου και άλλων καθημερινών καταναλωτικών αγαθών.

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών εταιρείες ντελίβερι φαγητού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αξιολογήσει κατά πόσον οι εταιρείες Delivery Hero και Glovo παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ συμμετέχοντας σε καρτέλ στον τομέα της ηλεκτρονικής παραγγελίας και παράδοσης τροφίμων, ειδών παντοπωλείου και άλλων καθημερινών καταναλωτικών αγαθών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ»).

Η Delivery Hero και η Glovo είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες παράδοσης τροφίμων στην Ευρώπη. Από τον Ιούλιο του 2018, η Delivery Hero κατείχε μειοψηφικό μερίδιο στην Glovo και τον Ιούλιο του 2022 απέκτησε τον αποκλειστικό έλεγχό της.

Η Επιτροπή ανησυχεί ότι, πριν από την εξαγορά, η Delivery Hero και η Glovo ενδέχεται να είχαν κατανείμει γεωγραφικές αγορές και να μοιράζονταν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες (π.χ. σχετικά με εμπορικές στρατηγικές, τιμές, δυναμικότητα, κόστος, χαρακτηριστικά προϊόντων). Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης ότι οι εταιρείες μπορεί να είχαν συμφωνήσει να μην προσλαμβάνουν υπαλλήλους η μία από την άλλη. Οι πρακτικές αυτές θα μπορούσαν να διευκολυνθούν από το μειοψηφικό μερίδιο της Delivery Hero στην Glovo.

Εάν αποδειχθεί, η συμπεριφορά των εταιρειών ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ που απαγορεύουν τα καρτέλ και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρθρο 53 της Συμφωνίας ΕΟΧ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v