Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορέλ κατά Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες αντί Βουδαπέστης η σύνοδος των ΥΠΕΞ

Η επόμενη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. δεν θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη ως μια «συμβολική συνέπεια» για τη στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Μπορέλ.

Μπορέλ κατά Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες αντί Βουδαπέστης η σύνοδος των ΥΠΕΞ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι αποφάσισε να συγκαλέσει την επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπορέλ είπε ότι αιτία για την απόφασή του είναι η στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα της Ουκρανίας. 

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αφότου η πλειονότητα των υπουργών επέκριναν την Ουγγαρία και ζήτησαν να επιβληθούν «συμβολικές κυρώσεις» μετά την επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής πρεοδρία της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο. 

Την προηγούμενη εβδομάδα 63 ευρωβουλευτές, με επικεφαλής τον Eσθονο Ρίχο Τέρας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ζήτησαν αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν μια κίνηση-αντίδραση στις πρόσφατες επισκέψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο και στις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πρόκειται για «κατάχρηση εξουσίας, που υπονομεύει τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις», ανέφεραν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές. «Δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί αυτό», πρόσθεσαν στην επιστολή τους που απηύθυναν προς την ηγεσία της ΕΕ: την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v