Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάμαλα Χάρις: Μία θητεία Μπάιντεν ισούται με δύο

«Η κληρονομιά του είναι απαράμιλλη. Κάθε μέρα ο Τζο Μπάιντεν μάχεται για τον αμερικανικό λαό και του είμαστε βαθιά ευγνώμονες». H πρώτη δημόσια εμφάνιση της αντιπροέδρου αφού έλαβε το «δαχτυλίδι» από τον υπό απόσυρση πρόεδρο.

Κάμαλα Χάρις: Μία θητεία Μπάιντεν ισούται με δύο

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εξήρε την προσφορά του Τζο Μπάιντεν σε ομιλία της σε εκδήλωση στον Λευκό Oίκο. Η κληρονομιά των επιτευγμάτων Μπάιντεν είναι απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία, ανέφερε. «Σε μία θητεία έχει ήδη ξεπεράσει την κληρονομιά των περισσότερων προέδρων που έχουν υπηρετήσει δύο θητείες στο αξίωμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ηταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή της αφότου ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του και την έχρισε ως διάδοχό του, μεταδίδει το Reuters.

«Η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν τα τελευταία τρία χρόνια είναι απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία», είπε η Χάρις σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. «Κάθε μέρα, ο πρόεδρός μας Τζο Μπάιντεν μάχεται για τον αμερικανικό λαό και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την υπηρεσία του στη χώρα μας».

Η Χάρις δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη νέα της ιδιότητα ως κύριας υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Σε ανάρτηση στο X ανέφερε ότι απόψε θα επισκεφθεί το αρχηγείο της εκστρατείας του Μπάιντεν στο Ντελαγουέρ -πλέον αρχηγείο της δικής της εκστρατείας. Ο Μπάιντεν, πρόσθεσε, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα, αισθάνεται καλύτερα.

Σχεδόν όλοι οι εξέχοντες Δημοκρατικοί που είχαν θεωρηθεί ως πιθανοί αμφισβητίες της Χάρις έχουν συμπαραταχθεί πίσω της, όπως οι κυβερνήτες του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και του Κεντάκι Άντι Μπέσιαρ.

«Η πρόθεσή μου είναι να κερδίσω», είπε η Χάρις την Κυριακή, αφού έλαβε το «δαχτυλίδι» Μπάιντεν. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα – και τη χώρα μας – ώστε να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

Η Χάρις, μαύρη και Ασιάτισσα Αμερικανίδα, ελπίζεται πως θα δημιουργήσει νέα δυναμική απέναντι στον 78χρονο Τραμπ, σηματοδοτώντας μια αντίθεση γενεών και πολιτισμού.

Η εκστρατεία του Τραμπ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Κατηγόρησε τη Χάρις ότι ευνοεί την κατάργηση της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων και την αποποινικοποίηση των συνοριακών διελεύσεων, ότι υποστηρίζει την Πράσινη Συμφωνία και ενθαρρύνει τις προσπάθειες «αποχρηματοδότησης της αστυνομίας».

Ο Μπάιντεν, στα 81 του, ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει καθίσει ποτέ στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ότι θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Παρά την πρόωρη εκδήλωση υποστήριξης προς τη Χάρις, υπάρχουν εσωκομματικές συζητήσεις ενόψει του ανοιχτού συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο στις 19-22 Αυγούστου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους, αν και αμφότεροι επαίνεσαν τον Μπάιντεν. Σε ανάρτηση στο X που δεν ανέφερε τη Χάρις, ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών, ενθάρρυνε το κόμμα να «πιάσει τον παλμό των ψηφοφόρων» πριν πάρει απόφαση.

Καθώς οι Δημοκρατικοί βαδίζουν σε αχαρτογράφητα ύδατα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος Τζέιμι Χάρισον είπε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα τα επόμενα βήματα στις διαδικασίες των υποψηφιοτήτων.

Η Χάρις αναμένεται να εμμείνει σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική πολιτική Μπάιντεν σε θέματα όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ουκρανία, αλλά θα μπορούσε να υιοθετήσει σκληρότερους τόνους απέναντι στο Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v