Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νέος κανονισμός για ψηφιακές ετικέτες στα προϊόντα λίπανσης

Προωθείται η χρήση της ψηφιακής επισήμανσης με στόχο τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τους παραγωγούς, αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΕΕ: Νέος κανονισμός για ψηφιακές ετικέτες στα προϊόντα λίπανσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα κανονισμό για την ψηφιακή επισήμανση των προϊόντων λίπανσης. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα προωθεί τη χρήση ψηφιακών ετικετών στα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι φυσικές ετικέτες όπου είναι απαραίτητες. Βελτιώνει επίσης την αναγνωσιμότητα των ετικετών και απλουστεύει τις υποχρεώσεις επισήμανσης των προμηθευτών.

Ετικέτες κατάλληλες για την ψηφιακή εποχή

Με τον κανονισμό επικαιροποιείται ο υφιστάμενος κανονισμός σχετικά με τις ετικέτες των λιπασμάτων. Προωθείται η χρήση της ψηφιακής επισήμανσης με στόχο τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τους παραγωγούς. Οι ψηφιακές ετικέτες θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών από τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά.

Ο κανονισμός διασφαλίζει επίσης ότι οι πληροφορίες θα διατίθενται και με φυσικά μέσα, με στόχο την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ή των ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες. Θα προταθούν επίσης ψηφιακές ετικέτες για προϊόντα που πωλούνται χύδην, υπό την προϋπόθεση ότι οι απαραίτητες πληροφορίες αναρτώνται και σε φυσική μορφή σε ορατή θέση στο σημείο πώλησης.

Η Κομισιόν θα εξουσιοδοτηθεί να επικαιροποιεί τις γενικές απαιτήσεις ψηφιακής επισήμανσης μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον/την Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να ισχύει τρεις ημέρες αργότερα.

Γενικές πληροφορίες

Οι ψηφιακές ετικέτες είναι κωδικοί QR ή ραβδοκωδικοί που ανακατευθύνουν τον χρήστη σε ιστότοπο όπου είναι αποθηκευμένες οι πληροφορίες της ετικέτας. Οι ψηφιακές λύσεις μειώνουν σημαντικά το κόστος της επισήμανσης και, ταυτόχρονα, διευκολύνουν την επικαιροποίηση του περιεχομένου της.

Επιπλέον, αυξάνεται κατά πολύ η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευτούν σε ψηφιακή ετικέτα σε σύγκριση με την υλική ετικέτα, η οποία μπορεί να μην είναι ευανάγνωστη, ιδίως σε μικρές συσκευασίες.

Ωστόσο, το επίπεδο του ψηφιακού γραμματισμού ποικίλλει ανά κοινωνική ομάδα και ηλικία. Ορισμένες ευάλωτες ομάδες ενδέχεται να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι ψηφιακές ετικέτες ή οι έξυπνες συσκευές.

Η ψηφιακή επισήμανση χρησιμοποιείται ήδη στην ΕΕ για ορισμένα προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα οι μπαταρίες, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται κανόνες σχετικά με την ψηφιακή επισήμανση και άλλων προϊόντων (όπως τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και άλλα χημικά προϊόντα). Η απλούστευση των υποχρεώσεων επισήμανσης αναμένεται να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά 57.000 ευρώ για μια μεγάλη εταιρεία και κατά 4.500 ευρώ για μια ΜΜΕ, κατά μέσο όρο.

Μέχρι σήμερα, τις απαιτήσεις για την επισήμανση των λιπασμάτων έθετε ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1009. Η πρόταση της Επιτροπής δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. Οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v