Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έξοδος Μπάιντεν, η δήλωση Ομπάμα και η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί. Τα συν και πλην της Κάμαλα Χάρις στη μάχη για χρίσμα και προεδρία. Ποιοι έδωσαν στήριξη, ποιοι το σκέφτονται. Πρώτες αντιδράσεις στο στρατόπεδο Τραμπ.

Η έξοδος Μπάιντεν, η δήλωση Ομπάμα και η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν έγραψε ιστορία. Ο γηραιότερος πρόεδρος της Αμερικής έγινε επίσης ο πρώτος που παραιτήθηκε οικειοθελώς από την εξουσία μετά τον Λίντον Τζόνσον το 1968 και πριν από αυτόν, τον Τζορτζ Ουάσιγκτον το 1796.

Η απόφασή του να παραιτηθεί ως υποψήφιος, η οποία ήρθε μετά από εβδομάδες έντονων συζητήσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα για την κατάσταση της υγείας του, αναμένεται να επιφέρει περισσότερες ιστορικές πρωτιές.

Η υποστήριξή του προς την Κάμαλα Χάρις, την αντιπρόεδρό του, θα εξασφαλίσει πιθανώς την πρώτη προεδρική υποψηφιότητα μιας μη λευκής γυναίκας. Σε περίπτωση που κερδίσει στο συνέδριο τον επόμενο μήνα, η Χάρις θα έμπαινε στην επίσημη προεκλογική περίοδο με περίπου ίσες πιθανότητες με τον Τζο Μπάιντεν να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και ο Μπάιντεν έχασε χρόνο μέχρι να λάβει αυτή την απόφαση, άφησε αρκετό στους Δημοκρατικούς να ενωθούν γύρω από τη Χάρις ή άλλον υποψήφιο στο συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο τον επόμενο μήνα, σημειώνουν οι Financial Times.

Το αν το ιστορικό αυτό συνέδριο θα δώσει το χρίσμα στη Χάρις, την οποία ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει, ή θα οδηγήσει τους Δημοκρατικούς σε διχασμό, θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Πιθανοί υποψήφιοι, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ (δήλωσε ήδη ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις), η Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και ο υπουργός Μεταφορών του Μπάιντεν, Πιτ Μπούτιτζιγκ, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ για το αν θέλουν να μετατρέψουν τη φυσική πλέον πορεία της Χάρις προς την υποψηφιότητα σε γνήσιο αγώνα.

Σημειώνεται ότι ενώ εχθές πολλά στελέχη των Δημοκρατικών έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, ορισμένες από τις πιο σημαντικές μορφές της παράταξης, ιδίως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, δεν έχουν εκφραστεί. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, που εξήρε την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να παραμερίσει, επίσης επέλεξε να μην εκφραστεί.

Ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι εμποδίζουν την άνοδο μιας έγχρωμης γυναίκας είναι πολύ μεγάλος. Αν πληγώσουν τη Χάρις αλλά δεν καταφέρουν να την κερδίσουν, θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν για την ήττα της τον Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, η Χάρις δεν θεωρείται ευρέως ισχυρός υποψήφιος. Οι πρώτοι 18 μήνες της ως αντιπροέδρου ήταν μια σειρά από καταστροφές δημοσίων σχέσεων, καθώς μπέρδευε συνεχώς τα λόγια της, δυσκολευόταν να πείσει οποιονδήποτε ότι είχε τον έλεγχο της κατάστασης όταν ανέλαβε να βρει λύσεις για την κρίση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Η ομάδα γύρω από τον Μπάιντεν δεν έκρυψε ποτέ τη μικρή εκτίμηση που είχε στις ικανότητές της.

Από τότε, ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της ομάδας της Χάρις και των στελεχών γύρω από τον Μπάιντεν έχουν βελτιωθεί. Έγινε η πιο αποτελεσματική εκπρόσωπος σε όλη τη χώρα για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και έδειξε περισσότερη αυτοπεποίθηση μπροστά στο κοινό, πρωτοστατώντας στις επιθέσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τις δικαστικές του περιπέτειες.

Επίσης, υπάρχουν αυτοί που φοβούνται ότι η Χάρις θα δυσκολευτεί να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που εγκρίνουν τις κεντρώες πολιτικές του Μπάιντεν.

«Η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι ότι η δημόσια εικόνα της έχει συνδεθεί με την ακροαριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία όμως δεν μπορεί να κερδίσει εθνικές εκλογές», δήλωσε επίσης στο Reuters ο Ντμίτρι Μέλχορν, σύμβουλος του Ράιντ Χόφμαν, συνιδρυτή του LinkedIn και σημαντικού δωρητή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πάντως, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κέρδισε πόντους με τη στάση της απέναντι σε σειρά θεμάτων αλλά και λόγω της αδιαμφισβήτητης δημόσιας πίστης της στον Τζο Μπάιντεν καθώς εξέταζε το σενάριο απόσυρσης. Πολλοί πιστεύουν ότι έχει υποτιμηθεί από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη, γεγονός που της δίνει περίπου τα ίδια χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας με τον Μπάιντεν. 

Είναι δύσκολη μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στη συνέχεια στο πολιτικό δράμα των ΗΠΑ, που μοιάζει με το... House of Cards. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για έναν πρόεδρο να παραιτηθεί τόσο αργά πριν τις γενικές εκλογές. Ούτε υπάρχει πρόσφατο παράδειγμα κόμματος που κέρδισε τον Λευκό Οίκο μετά από μάχη για το χρίσμα σε συνέδριο.

Οι πιθανοί αμφισβητίες της Χάρις θα πρέπει να σταθμίσουν αυτά τα γεγονότα με τις φιλοδοξίες τους. Αλλά και η Χάρις θα πρέπει επίσης να σταθμίσει το ότι επωφελήθηκε από μια αντιδημοκρατική διαδικασία. Ό,τι και να γίνει, θα γράψει ιστορία. 

Στήριξη σε Κάμαλα από Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον 

Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσαν αμέσως μετά τη δήλωση Μπάιντεν ότι της δίνει το χρίσμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι

Στην ανακοίνωσή τους, ευχαρίστησαν τον Τζο Μπάιντεν για όσα πέτυχε και σημειώνουν: «Εχουμε την τιμή να συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο στη στήριξη της αντιπροέδρου Χάρις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε. 

«Εχουμε περάσει πολλά αλλά τίποτε δεν μας ανησυχεί περισσότερο για τη χώρα μας από την απειλή που θέτει μια δεύτερη θητεία Τραμπ... Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε την Κάμαλα Χάρις και να πολεμήσουμε με ό,τι μέσα έχουμε για να την εκλέξουμε. Το μέλλον των ΗΠΑ εξαρτάται από αυτό».      

Image

Το μήνυμα Ομπάμα 

Εγκωμιάζει ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα, ωστόσο στο μήνυμά του δεν υποστηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις και παράλληλα προειδοποιεί για «αχαρτογράφητα νερά».

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, καθώς και ένας αγαπημένος φίλος και συνεργάτης μου. Σήμερα, μας υπενθύμισε -και πάλι- ότι είναι πατριώτης ανώτερης τάξης», επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα και εκφράζει αισιοδοξία ότι «η ηγεσία των Δημοκρατικών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθούν εξαιρετικοί υποψήφιοι».

 

 

Στηρίζει και ο Γκάβιν Νιούσομ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος θεωρείτο πιθανός αντίπαλος της Κάμαλα Χάρις, εξέφρασε χθες Κυριακή την υποστήριξή του στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο που επιδιώκει να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Τζο Μπάιντεν.

«Καθώς διακυβεύονται η δημοκρατία μας και το μέλλον μας, ουδείς είναι σε καλύτερη θέση από την αντιπρόεδρο της Αμερικής Κάμαλα Χάρις για να εναντιωθεί στο σκοτεινό όραμα του Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσει τη χώρα μας σε πιο υγιή κατεύθυνση», έκρινε ο κ. Νιούσομ μέσω X.

Ως το βράδυ εχθές, υπέρ της είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπάιρο, ο γερουσιαστής της Αριζόνας Μαρκ Κέλι, η γερουσιαστής της Ουάσιγκτον Πάτι Μάρι, ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας Τζέιμς Κλάιμπερν και η βουλευτής Πραμίλα Τζάιαπαλ.

Δωρεές πάνω από 50 εκατ. για τους Δημοκρατικούς μετά την απόσυρση Μπάιντεν

Οι Δημοκρατικοί έχουν λάβει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, ρεκόρ για την εκστρατεία τους το 2024, μετά την απόσυρση του Μπάιντεν.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ρικ Καρούσο, δισεκατομμυριούχος δωρητής των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι η Χάρις μπορεί να αναδειχθεί ως η καλύτερη επιλογή για το κόμμα, αν και ζήτησε επίσης να διεξαχθεί διαγωνισμός για την επιλογή του υποψηφίου.

Τραμπ: Θα νικήσω πιο εύκολα την Κάμαλα Χάρις

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο, θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους πως η πιθανή νέα αντίπαλός του, Κάμαλα Χάρις, ευθύνεται για δυο προβλήματα στα οποία δίνει μεγάλη έμφαση, καθώς θεωρεί πως θα του εξασφαλίσουν τη νίκη: τη μεταναστευτική κρίση, την «εισβολή» που προσάπτουν τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της παράταξής του στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, και την αύξηση του κόστους ζωής.

Πηγές στην εκστρατεία του μεγιστάνα εξηγούν ότι θα παρουσιάσει την κυρία Χάρις ως «συγκυβερνήτρια» των πολιτικών για τα δύο προβλήματα, που προκαλούν ολοένα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εχθές στο CNN πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Για τον Tζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία.

Την ίδια στιγμή, στελέχη των Ρεπουμπλικανών όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον τής καταλογίζουν «τη μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ιστορία των ΗΠΑ», θεωρώντας ότι γνώριζε την κατάσταση του Τζο Μπάιντεν. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v