Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές ΗΠΑ: Το «δαχτυλίδι» στην Καμάλα Χάρις δίνει ο Μπάιντεν

Η καλύτερη απόφασή μου να την επιλέξω ως αντιπρόεδρο, της προσφέρω πλήρη στήριξη ώστε να είναι υποψήφια των Δημοκρατικών, αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εκλογές ΗΠΑ: Το «δαχτυλίδι» στην Καμάλα Χάρις δίνει ο Μπάιντεν

Την στήριξή του στο πρόσωπο της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δίνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρσή του από την κούρσα. 

Οπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «συνάδελφοί μου Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί — ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

 

Στήριξη σε Καμάλα από Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον 

Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις ανακοίνωσαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι

Στην ανακοίνωσή τους, ευχαρίστησαν τον Τζο Μπάιντεν για όσα πέτυχε και σημειώνουν: «Εχουμε την τιμή να συμφωνήσουμε με τον Πρόεδρο στην στήριξη της αντιπροέδρου Χάρις και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τη στηρίξουμε. 

«Εχουμε περάσει πολλά αλλά τίποτε δεν μας ανησυχεί περισσότερο για τη χώρα μας από την απειλή που θέτει μια δεύτερη θητεία Τραμπ... Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε την Καμάλα Χάρις και να πολεμήσουμε με ό,τι μέσα έχουμε για να την εκλέξουμε. Το μέλλον των ΗΠΑ εξαρτάται από αυτό».      

Image

Το μήνυμα Ομπάμα 

Εγκωμιάζει ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα, ωστόσο στο μήνυμα του δεν υποστηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις και παράλληλα προειδοποιεί για «αχαρτογράφητα νερά».

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, καθώς και ένας αγαπημένος φίλος και συνεργάτης μου. Σήμερα, μας υπενθύμισε –και πάλι– ότι είναι πατριώτης ανώτερης τάξης», επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα κι εκφράζει αισιοδοξία ότι «η ηγεσία των Δημοκρατικών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθούν εξαιρετικοί υποψήφιοι».

 

 

Μπάιντεν: Προς το συμφέρον του κόμματος και της χώρας να παραιτηθώ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά από συντριπτικές πιέσεις από υψηλά στελέχη του κόμματος των Δημοκρατικών λέγοντας ότι «ήταν προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ».

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του σε επιστολή που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί στους αμερικανούς πολίτες «αργότερα εντός της εβδομάδας με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου».

Η άνευ προηγουμένου απόφαση του αμερικανού προέδρου έχει αντήχηση σε όλο τον κόσμο, εισάγοντας νέα επίπεδα αβεβαιότητας στην πολιτική των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή, σε μια στιγμή οξείας γεωπολιτικής έντασης, από τον Ινδο-Ειρηνικό μέχρι τη Γάζα και το Ισραήλ, σημειώνουν οι Financial Times.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ακολουθεί περισσότερες από τρεις εβδομάδες σκληρής διαμάχης μεταξύ των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητά του, μετά από την καταστροφική επίδοση στο ντιμπέιτ εναντίον του Τραμπ που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την πνευματική του οξύτητα και πλήγωσε τη θέση του μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Την ανακοίνωση παραίτησης του προέδρου από την κούρσα χαιρέτισαν πολλά στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ

Μια δημοσκόπηση του Associated Press την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων είπαν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα.



 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v