Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Ο στρατός λέει πως αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Η επίθεση παρατείνει μια κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Χούθι η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν η υεμενίτικη οργάνωση εξαπέλυσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ.

Ισραήλ: Ο στρατός λέει πως αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύθηκε σήμερα από την Υεμένη και το κίνημα των Χούθι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, είπαν πως εξαπέλυσαν αρκετούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση παρατείνει μια κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Χούθι η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν η υεμενίτικη οργάνωση εξαπέλυσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη απάντησαν με αεροπορική επιδρομή κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης χθες, Σάββατο, πλήττοντας όπως ανέφερε το Ισραήλ, στρατιωτικούς στόχους των Χούθι. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, όπως δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές στο Reuters, λέγοντας πως όλοι ήταν άμαχοι.

Εικόνες από το σημείο δείχνουν πυρκαγιά και πυκνό καπνό να υψώνεται από το σημείο που χτυπήθηκε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3 κατέρριψε το βλήμα που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη σήμερα πριν αυτό περάσει σε ισραηλινό έδαφος.

Πριν από την αναχαίτιση, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην Εϊλάτ, με τους κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια.

Οι ανταλλαγές πυρών είναι μέρος της διάχυσης του πολέμου στη Γάζα που ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες ‘εμπλέκοντας’ περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις.

Οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν, περιλαμβανομένων των Χούθι, έχουν εξαπολύσει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ λέγοντας ότι το κάνουν σε υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους και την ισλαμιστική οργάνωση μαχητών Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν το Ισραήλ και του παρέχουν όπλα.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης και άλλα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, έχουν ισχυριστεί και άλλοτε ότι στοχοθέτησαν την Εϊλάτ και ότι εξαπέλυσαν και άλλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι το κάνουν σε αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η οργάνωση επιτίθεται επίσης εδώ και μήνες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μεταξύ των συμμάχων της Χαμάς είναι υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις όπως οι Χούθι, η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v