Κίνα: Το δόγμα «ανάπτυξη-ασφάλεια» παρουσίασε το ΚΚΚ και ο Σι

Η Ολομέλεια αποφάσισε: αναδιοργάνωση οικονομίας, επέκταση φορολογικών πηγών για χρεωμένες περιφέρειες, τόνωση κατανάλωσης, άνοιγμα σε ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας-κατασκευών. «Επιτακτικές μεταρρυθμίσεις, η χώρα πλήττεται έξωθεν».

Κίνα: Το δόγμα «ανάπτυξη-ασφάλεια» παρουσίασε το ΚΚΚ και ο Σι
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια για την ενίσχυση των οικονομικών των χρεωμένων περιφερειακών κυβερνήσεων της χώρας στο πλαίσιο δημοσιοποίησης του νέου μακροπρόθεσμου σχεδίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο ηγέτης της Κίνας δεσμεύτηκε να επιτρέψει σταδιακά στις περιφερειακές αρχές να εισπράττουν περισσότερους φόρους, σημειώνοντας ότι περισσότερα έσοδα θα μεταφερθούν από τα κεντρικά στα περιφερειακά ταμεία, σ' ένα έγγραφο 22.220 χαρακτήρων που δημοσιεύθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σήμερα Κυριακή.

Τα οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν έναν σωρό χρέους 66 τρισεκατομμυρίων γιουάν (9,1 τρισ. δολ.), καθώς το Πεκίνο βασιζόταν για δεκαετίες στον δανεισμό για να τονώσει την ανάπτυξη. Καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις γης μειώνονται λόγω της ύφεσης στον τομέα ακινήτων, οι τοπικές αρχές πρέπει να βρουν τρόπους να βγάλουν χρήματα. Το συνδυασμένο δημοσιονομικό τους έλλειμμα πέρυσι χτύπησε ρεκόρ 15 τρισ. γιουάν (2,1 τρισ. δολάρια), μεταδίδει το Bloomberg.

Ως εκ τούτου, θα «δημιουργηθεί μια κεντρική-τοπική δημοσιονομική σχέση που θα έχει σαφώς οριοθετημένες εξουσίες και ευθύνες, θα συντονίζεται με τους δημοσιονομικούς πόρους και θα είναι ισορροπημένη σε περιφερειακό επίπεδο», σύμφωνα με το έγγραφο. Το Πεκίνο θα «αυξήσει επίσης τους αυτόνομους δημοσιονομικούς πόρους των τοπικών κυβερνήσεων και θα επεκτείνει τις φορολογικές πηγές για τις τοπικές κυβερνήσεις».

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η απόφαση προβλέπει πως θα αρθούν εμπόδια, θα διευκολυνθεί περαιτέρω η συμμετοχή σε μεγάλα κατασκευαστικά και τεχνολογικά έργα υποδομών, καθώς και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Το έγγραφο παρέχει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης, εκτός από την υπόσχεση για καλύτερη χρήση των κρατικών επενδύσεων με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία «μακροπρόθεσμου μηχανισμού» για την επέκταση της κατανάλωσης.

Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία συστήματος στέγασης που προωθεί την ενοικίαση και την αγορά. Θα δοθεί πλήρης αυτονομία σε κάθε πόλη για τη ρύθμιση του τομέα ακίνητης περιουσίας.

Ο Σι είπε σε ανώτερα στελέχη του Κόμματος ότι η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι επιτακτική καθώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις εντείνονται. Η Κίνα «αντιμετωπίζει κλιμακούμενη έξωθεν καταστολή και περιορισμό», πρόσθεσε.

«Η ανάπτυξή μας έχει εισέλθει σε μια περίοδο όπου οι στρατηγικές ευκαιρίες συνυπάρχουν με κινδύνους και προκλήσεις, με αυξανόμενες αβεβαιότητες και απρόβλεπτους παράγοντες. Διάφορα γεγονότα “μαύρου κύκνου” και “γκρίζου ρινόκερου” μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή», είπε.

Ο Σι δήλωσε επίσης ότι η εθνική ασφάλεια είχε τεθεί σε «εξέχουσα» θέση. Το έγγραφο αναφέρει ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να «επιτύχει θετικές αλληλεπιδράσεις» μεταξύ ανάπτυξης και ασφάλειας.

Η μακροσκελής έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 300 μέτρα που καλύπτουν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Ο Σι δεσμεύτηκε να αναγάγει την «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας» ως κατευθυντήρια δύναμη για την κινεζική οικονομία, στο πλαίσιο στην τετραήμερης Τρίτης Ολομέλειας του ΚΚΚ προ ημερών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v