Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μπαγκλαντές, πάνω από 130 νεκροί

Δικαστική απόφαση για το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο ικανοποιεί τα αιτήματα των διαδηλωτών. Στα ύψη η ανεργία των νέων και η οργή του πληθυσμού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μπαγκλαντές, πάνω από 130 νεκροί

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές ήρε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, που πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές στη χώρα, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοιχτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα είχε καταργήσει το σύστημα ποσοστώσεων το 2018, αλλά το δικαστήριο κατώτερης βαθμίδας το επανέφερε τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες που κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 114 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές αυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο ανεβάζει τον αριθμό τους σε 133.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς οι διαδηλωτές θα αντιδράσουν στην απόφαση αυτή.

Το Μπαγκλαντές εξάλλου παρέτεινε την απαγόρευση κυκλοφορίας με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα, στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, οι οποίες κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες Ιντερνετ και αποστολής μηνυμάτων στο Μπαγκλαντές έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη, με τη χώρα να είναι ουσιαστικά αποκομμένη, ενώ η αστυνομία εφαρμόζει σκληρά μέτρα σε βάρος των διαδηλωτών που αψηφούν την απαγόρευση για δημόσιες συναθροίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Παρασκευή παρατάθηκε έως σήμερα στις 15.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας), μέχρι την ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, και θα συνεχιστεί για μη προκαθορισμένο διάστημα μετά από δίωρη αναστολή προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά από την Τετάρτη.

Από τις αρχές Ιουλίου πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστεί σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές από αυτές τις θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει σήμερα να λάβει απόφαση σχετικά με την κατάργηση ή μη των ποσοστώσεων αυτών. Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα άφησε να εννοηθεί στις αρχές της εβδομάδας ότι το σύστημα στο οποίο αντιτίθενται οι διαδηλωτές θα καταργηθεί.

Αλλά μετά την εντεινόμενη καταστολή των τελευταίων ημερών και την αύξηση του αριθμού των νεκρών, δεν είναι βέβαιο ότι μια ευνοϊκή απόφαση θα κατευνάσει την οργή του κόσμου.

Οι διαδηλώσεις -οι μεγαλύτερες από τότε που η Χασίνα επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία φέτος- έχουν επίσης τροφοδοτηθεί από την υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων, που αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v