Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νο1 κίνδυνος για τις παγκόσμιες τράπεζες η εργαλειοποίηση των αποθεματικών

Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις ανάγονται σε κύρια απειλή για την παγκόσμια οικονομία, δείχνει έρευνα της UBS σε 40 κεντρικές τράπεζες. «Επικίνδυνο προηγούμενο η χρήση κερδών από παγωμένα ρωσικά assets».

Νο1 κίνδυνος για τις παγκόσμιες τράπεζες η εργαλειοποίηση των αποθεματικών

Οι διαχειριστές αποθεματικών κεντρικών τραπεζών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια των συναλλαγματικών τους περιουσιακών στοιχείων, επικαλούμενοι τον αυξανόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της UBS.

Η εργαλειοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η πιθανή χρήση τους ως όπλου ανήχθη σε κορυφαίο κίνδυνο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το περασμένο έτος. Η μεγαλύτερη ανησυχία για το 87% των 40 κεντρικών τραπεζών που ρωτήθηκαν από την UBS ήταν η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και Κίνας-ΗΠΑ, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η ανησυχία είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις ή να κατασχεθούν εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις. Το σχέδιο για τη χρήση κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προκειμένου να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που θα μπορούσε να υπονομεύσει το status ασφαλείας των συναλλαγματικών αποθεμάτων μιας χώρας.

«Αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος τα συναλλαγματικά αποθέματα να μη θεωρούνται πλέον ασφαλές καταφύγιο για τις κεντρικές τράπεζες», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Καστέλι, επικεφαλής παγκόσμιων κρατικών αγορών της UBS Asset Management, προσθέτοντας ότι ο χρυσός μπορεί να «ζωντανέψει ξανά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Επομένως, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπονομευθεί η κυριαρχία του δολαρίου στα διεθνή assets, εξηγεί το Bloomberg.

Το μέσο μερίδιο των διαθεσίμων σε δολάρια, μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίες διαχειρίζονται τα μισά παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος, ήταν 55%, ελάχιστα διαφοροποιημένο από το 56% πριν από ένα χρόνο. Ήταν όμως 67% το 2021 και σταδιακά μειώνεται. Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αύξησαν τις χορηγήσεις σε ευρώ, ενώ το 8% πρόσθεσε γεν.

«Υπάρχει η άποψη ότι το δολάριο θα καταστραφεί εξαιτίας της εργαλειοποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της χρήσης τους ως γεωπολιτικού όπλου», είπε ο Καστέλι, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον χωρών όπως η Ρωσία στρέφουν τον κόσμο προς συναλλαγές σε άλλα νομίσματα.

Η προοπτική κλιμάκωσης του πολιτικού κινδύνου υπογραμμίστηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ προ ολίγων ημερών, η οποία χρησιμοποίησε γλώσσα σκληρότερη από ποτέ όσον αφορά την κινεζική στρατιωτική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι μισοί από τους επικεφαλής αποθεματικών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί και μετά το 2026.

Η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε γουάν, στο μεταξύ, μειώθηκε λόγω ανησυχιών περί επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι είχαν επενδύσει ή σκέφτονταν να επενδύσουν στο κινεζικό νόμισμα μειώθηκε σε 70% από 72% πέρυσι, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Οι διαχειριστές αποθεματικών ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο τόσο για τον πολιτικό κατακερματισμό όσο και για τα φουσκωμένα δημόσια χρέη, που επιδεινώνονται χρόνο με τον χρόνο. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που ανήγαγαν τα μη βιώσιμα επίπεδα χρέους ως κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία υπερδιπλασιάστηκε σε 37%.

Τέλος, με αφορμή και την 80η επέτειο από το Μπρέτον Γουντς, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τρέχουσα διεθνής χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να επιβιώσει σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως η εισοδηματική ανισότητα, η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v