Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Private equity στην ουρά για ένα... παγωτό της Unilever αξίας €17,8 δισ.

Kορυφαία private equity κάνουν ουρά για ένα... ξυλάκι, αξίας πολλών δισ. Ξεκίνησε η αναζήτηση πλειοδότη για πώληση του βραχίονα παγωτού του μεγάλου ομίλου καταναλωτικών αγαθών, στο πλαίσιο του σχεδίου τόνωσης της παραγωγικότητάς του.

Private equity στην ουρά για ένα... παγωτό της Unilever αξίας €17,8 δισ.

Η Unilever ξεκίνησε συζητήσεις για πώληση των επιχειρήσεών της στον τομέα παγωτού, η αξία της οποίας θα μπορούσε να φτάσει τα 17,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η εταιρεία καταναλωτικών αγαθών έχει αρχίσει να πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε πιθανούς πλειοδότες για επωνυμίες όπως Magnum και Ben & Jerry's.

Private equity όπως Advent, Blackstone, Cinven και CVC είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δείξει αρχικό ενδιαφέρον.

Άλλες εταιρείες εξαγοράς, όπως η Clayton Dubilier & Rice και η KKR, έχουν διερευνούν επίσης το asset. Μια επίσημη διαδικασία πώλησης είναι πιθανό να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Hein Schumacher, νέος διευθύνων σύμβουλος της Unilever, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ένα φιλόδοξο σχέδιο για προώθηση της ανάπτυξης και αντιστροφή των ετών ατονίας, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού του βραχίονα παγωτού. Ο νέος επικεφαλής, ο οποίος διορίστηκε αφού ο ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz ανέλαβε μερίδιο και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σχεδιάζει επίσης να περικόψει 7.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων δήλωσε ότι θα περικόψει το ένα τρίτο του προσωπικού γραφείων στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της παραγωγικότητας.

Το τμήμα παγωτού είχε πωλήσεις 7,9 δισ. ευρώ το 2023, αλλά το περιθώριο κέρδους του είναι μικρότερο από το μισό σε σύγκριση με τη μονάδα προσωπικής φροντίδας. Είναι επίσης εποχιακή επιχείρηση έντασης κεφαλαίου, που απαιτεί πιο πολύπλοκη εφοδιαστική αλυσίδα ψυγείων. 

Τα μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αποκτούν περιουσιακά στοιχεία από μεγάλες εταιρείες, βελτιώνοντας στη συνέχεια λειτουργικά τις επιχειρήσεις με σημαντικά ποσά από τις συνεχώς αυξανόμενες δεξαμενές κεφαλαίων τους. Αρκετές εταιρείες επενδύσεων έχουν κάνει αρχικές προσφορές για το τμήμα υγείας της Sanofi, με ορισμένες προσφορές να αποτιμούν την επιχείρηση έως και 15 δισ. ευρώ, αναφέρει το Bloomberg. Παράλληλα, η PAI Partners βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύσταση ενός νέου fund για το 50% του μεριδίου της στην κοινοπραξία με τη Nestle, αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων.

Η έξοδος από τη μονάδα παγωτού θα εξαλείψει έναν πονοκέφαλο για τη Unilever, μετά τη δικαστική διαμάχη στην οποία οδήγησε το 2022 η απόφαση του ανεξάρτητου συμβουλίου της Ben & Jerry's να αντιταχθεί στην πώληση προϊόντων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v