Γιατί ο Πούτιν ελπίζει σε Τραμπ για νίκη στον πόλεμο

Το Κρεμλίνο δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την προοπτική νίκης Τραμπ και του υποψηφίου του στην αντιπροεδρία Βανς. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ακόμη μεγαλύτερο έπαθλο στον ορίζοντα.

Γιατί ο Πούτιν ελπίζει σε Τραμπ για νίκη στον πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του πολιτικού θέατρου στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, το κεντρικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ για την εξωτερική πολιτική ήταν ότι είναι ειρηνοποιός.

Αυτός ο μανδύας με τον οποίο επέλεξε να ντυθεί προεκλογικά, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ,  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσίας που βρίσκεται σε πόλεμο.

Το Κρεμλίνο δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την προοπτική νίκης του Τραμπ και του υποψηφίου του στην αντιπροεδρία Τζ. Ντ. Βανς, μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα λόγω «αντικειμενικών αδυναμιών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα υποστήριξε ότι η δεδηλωμένη αντίθεση του Βανς στην περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν «αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε».

Στην άλλη όχθη, η Ουκρανία φοβάται ότι ο Τραμπ μπορεί να την αναγκάσει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στον Πούτιν ή να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Bloomberg αυτόν τον μήνα προσκάλεσε τον Τραμπ για να του δώσει εξηγήσεις πώς σκοπεύει να κάνει πράξη αυτό που διακηρύττει, ότι δηλαδή αν νικήσει θα τελείωνε τον πόλεμο, ενώ μίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή, όπως γνωστοποίησε ο Τραμπ το Σάββατο.

Ο ρωσικός στρατός είναι σαφώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μεγάλο βαθμό, βαλτωμένος στην Ουκρανία μετά από τεράστιες απώλειες. Ψάχνοντας λύση για άλλους τέσσερις μήνες, ο Β. Πούτιν γνωρίζει τώρα ότι είναι ίσως μια καλή ευκαιρία οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ να τον βοηθήσουν στην κάλπη να επιτύχει τη νίκη που δεν κατάφερε στο πεδίο της μάχης, επί του κρεοπωλείου.

Στο φόντο των νέων πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, υπάρχει βέβαια και ένα δυνητικά ακόμη μεγαλύτερο έπαθλο στον ορίζοντα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει αρχίσει να επιχειρηματολογεί τελευταία για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα αγκαλιάζει την Ευρώπη και την Ασία για να αντικαταστήσει την «ξεπερασμένη» παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, με κεντρικό ρόλο για τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο μπορεί να ελπίζει ότι η προσφορά μιας μεγάλης συμφωνίας για την αναμόρφωση της παγκόσμιας ασφάλειας θα προσελκύσει τον Ντ. Τραμπ, έναν διάσημο διαπραγματευτή, όπως τον αποκαλεί.

Από την άλλη μεριά οι ηγέτες στην Ευρώπη φοβούνται την ιδέα ότι ο Τραμπ θα τους αφήσει εκτεθειμένους στη Ρωσία αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο, ο Τραμπ είπε ότι ο πλανήτης «παρασύρεται στα όρια του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου». Δήλωσε ότι θα «τερμάτιζε κάθε διεθνή κρίση που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση», συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια από τότε που ο Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ερώτημα για τον Ρώσο ηγέτη είναι τι μπορεί να του προσφέρει τώρα ένας «ειρηνοποιός» Τραμπ για να τελειώσει τον πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v