Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Σενάρια να αποδοθεί η Ράφα σε κοινό έλεγχο ΕΕ-Παλαιστινίων

Αν και απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που σε λίγες μέρες συναντά τον Τζο Μπάιντεν, εντούτοις η διπλωματία των Βρυξελλών κερδίζει πόντους και ετοιμάζεται να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή.

Ισραήλ: Σενάρια να αποδοθεί η Ράφα σε κοινό έλεγχο ΕΕ-Παλαιστινίων

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Αν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει το σενάριο να παραχωρήσει τον έλεγχο της διάβασης, κατέχοντας τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με την ΕΕ και τις ΗΠΑ σχετικά με την πρόταση, αναφέρουν οι πηγές. Εάν αυτή τεθεί σε ισχύ, θα προμήνυε το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και θα επέτρεπε περισσότερη βοήθεια στο κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι διαπραγματεύσεις υπογραμμίζουν τις ανανεωμένες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ ώστε να ανακουφίσει μέρος της πίεσης στους Παλαιστίνιους αμάχους και να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου. Οι Βρυξέλλες ζητούν εδώ και μήνες εκεχειρία, αλλά έχουν μικρή επιρροή στην ισραηλινή κυβέρνηση. 

Ο Νετανιάχου έχει πει πως, ό,τι και να κάνει το Ισραήλ, δεν θα επιτραπεί στη Χαμάς να ξαναπάρει τον έλεγχο των συνόρων. Η κυβέρνησή του επιμένει επίσης να παραμείνουν τα στρατεύματα του Ισραήλ κοντά στο πέρασμα και κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, καθώς υποστηρίζουν ότι στην περιοχή γίνεται λαθρεμπόριο όπλων που εξοπλίζει τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ράφα σήμερα Πέμπτη, έχει ήδη διαφωνήσει με στρατηγούς για το πέρασμα, καθώς αυτοί είναι πιο διατεθειμένοι από τον ίδιο - που θα έχει τον τελευταίο λόγο - να το ανοίξουν ξανά.

Το πέρασμα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο έχει γίνει βασική πηγή έντασης τους τελευταίους μήνες μεταξύ του Ισραήλ, των παλαιστινιακών αρχών, καθώς και της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Ήταν η κύρια οδός για βοήθεια προς τη Γάζα προτού την καταλάβουν από τη Χαμάς οι ισραηλινές δυνάμεις,  στις αρχές Μαΐου.

Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και τα αραβικά κράτη προτρέπουν το Ισραήλ να ξανανοίξει το πέρασμα διευκολύνοντας περισσότερες προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων προς τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν σε μια συνδυασμένη ομάδα Παλαιστίνιων αξιωματούχων και μελών της Αποστολής Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ράφα, γνωστής ως EUBAM, να έχουν αυτό τον ρόλο.

Δεν είναι σαφές πόσο κοντά βρίσκονται οι πλευρές στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας. Το γραφείο του Νετανιάχου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκπρόσωπος του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι οι Βρυξέλλες έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θέλουν η EUBAM να επιστρέψει στη διάβαση, εφόσον το επιτρέπουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Για να συμβεί αυτό, οι μάχες πρέπει να σταματήσουν και να λυθεί το ζήτημα ποιος κυβερνά τη Γάζα, είπε.

Ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και να μιλήσει στο Κογκρέσο, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v