Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Η απόπειρα κατά Τραμπ εκτοξεύει την παγκόσμια αβεβαιότητα

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες και άνοδο στις αναπτυσσόμενες προβλέπει η αμερικανική τράπεζα. Οι νέες εκτιμήσεις για επιτόκια και γεωπολιτικά ρίσκα. Τι είναι το Trump trade.

Citi: Η απόπειρα κατά Τραμπ εκτοξεύει την παγκόσμια αβεβαιότητα

Η Citi στην τελευταία στρατηγική της ανάλυση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές επισημαίνει ότι τα πρόσφατα στοιχεία έχουν σηματοδοτήσει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη και την Κίνα, ενώ σημαντικό στοιχείο πλέον στην πολιτική και οικονομική σφαίρα είναι η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ.

«Aκόμη και πριν από αυτό το σοκαριστικό γεγονός, επιφανείς Δημοκρατικοί συζητούσαν αν ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, η υποψηφιότητα του οποίου φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Σε απάντηση, οι επενδυτές βάζουν όλο και περισσότερο το "Trump trade" στις επιλογές τους, όπως π.χ. τις καμπύλες επιτοκίων που γίνονται πιο απότομες, το ισχυρό δολάριο και τους κλάδους όπως η ενέργεια και τα χρηματοπιστωτικά στοιχεία, που αναμένεται να επωφεληθούν από τις πρωτοβουλίες απορρύθμισης του Τραμπ», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

«Η παγκόσμια αβεβαιότητα επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ. Το κατά πόσον αυτό θα αναζωπυρώσει την πολιτική ρητορική των ΗΠΑ ή θα δώσει διέξοδο προς την αύξηση της ευγένειας, μένει να το δούμε. Αναμέναμε ότι η προεδρική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα είναι έντονη, θορυβώδης και διχαστική και αυτή παραμένει η άποψή μας. Είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες ανατροπές πριν από την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, παραμένουν στο παιχνίδι και άλλα είδη γεωπολιτικών κινδύνων. Οι καταστροφικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται. Και πρόσφατα είδαμε νέες εκδηλώσεις των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε σημαντικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και η ΕΕ ακολούθησε με δικούς της δασμούς. Σε μεγάλο βαθμό, λόγω αυτών των εξελίξεων, το παγκόσμιο κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε πρόσφατα κατακόρυφα. Παραμένουν μόνο σε ένα κλάσμα του επιπέδου που έφθασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μια σημαντική περαιτέρω άνοδος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον παγκόσμιο πληθωρισμό αγαθών και να δημιουργήσει ανεπιθύμητες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες», εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου.

H παγκόσμια οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα 

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί κατά μία μονάδα φέτος, στο 2,4%, από 2,7% πέρυσι. Αυτή η μείωση επικεντρώνεται μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 1,7% σε 1,1%. Αντίθετα, η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να είναι ελάχιστα αλλαγμένη σε σχέση με πέρυσι, γύρω στο 4%. Η παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος θα επανέλθει στο 2,5% προβλέπει η ομάδα ανάλυσης της Citi.

«Ένα σημαντικό ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτή η επιβράδυνση αντιπροσωπεύει μια προσωρινή ύφεση ή, αντίθετα, υποδηλώνει μια πιο έντονη αποδυνάμωση. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανότατα θα μειωθεί λίγο φέτος, αλλά σε γενικές γραμμές θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου.

«Τα τελευταία χρόνια, η σταθερή ανάπτυξη έχει επιμείνει παρά τους αδιάκοπους αντίξοους παράγοντες και αναμένουμε ότι αυτή η ανθεκτικότητα θα συνεχιστεί. Ως πρόσθετη σταθεροποιητική δύναμη, οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν σε ένα σημείο όπου θα έχουν περιθώριο να μειώσουν σοβαρά τα επιτόκια. Μέχρι σήμερα, τέτοιες μειώσεις έχουν περιοριστεί σε ορισμένες κεντρικές τράπεζες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και σε μια χλιαρή πρώτη κίνηση από την ΕΚΤ και αρκετές άλλες κεντρικές τράπεζες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Βλέπουμε όμως ότι σύντομα η ‘παλίρροια θα γυρίσει’ προς έναν ευρύτερο και σημαντικότερο κύκλο χαλάρωσης», συνεχίζουν οι αναλυτές.

Θα ενταθεί ο κύκλος χαλάρωσης των επιτοκίων

Οι κύκλοι περικοπών των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να κερδίσουν έδαφος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη ζώνη του ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. «Συγκεκριμένα, αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει τη χαλάρωσή της τον Αύγουστο, καθώς το διπλό χτύπημα της αυστηρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Τον Σεπτέμβριο, η Fed είναι πιθανό να ξεκινήσει τον κύκλο της χαλάρωσης, με την ΕΚΤ να συνεχίζει επίσης τις περικοπές της. Η Τράπεζα του Καναδά φαίνεται έτοιμη να προβεί σε μειώσεις σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους», επισημαίνουν οι αναλυτές.

«Καταληκτικά, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον σε τροχιά ‘ψύξης’, αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν σύντομα περιθώριο να στραφούν σε λιγότερο περιοριστική στάση. Αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση διαρκούς εξασθένησης της ζήτησης ή εντονότερων (ή παρατεταμένων) γεωπολιτικών αντιξοοτήτων», καταλήγει η Citi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v