Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χασούρα 17 δισ. για τους σούπερ πλούσιους: Πέφτει η ζήτηση για είδη πολυτελείας

Χτύπημα για ιδιοκτήτες εταιρειών όπως Louis Vuitton, L'Oréal και Gucci. Δεν υπάρχει τόση ζήτηση για ακριβά προϊόντα ομορφιάς και πολυτελή ρούχα.

Χασούρα 17 δισ. για τους σούπερ πλούσιους: Πέφτει η ζήτηση για είδη πολυτελείας

Καθώς η ζήτηση για είδη πολυτελείας και προϊόντα ομορφιάς μειώνεται σε ορισμένες περιοχές, το ίδιο συμβαίνει και με τις περιουσίες μιας ομάδας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Η πτώση αυτή έριξε τον Bernard Arnault, 75 ετών, ιδρυτή του ομίλου LVMH, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των τσαντών και της σαμπάνιας, από την πρώτη θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Και σε ένα ακόμη σημάδι των πιο λιτών καιρών, η κληρονόμος του κολοσσού καλλυντικών L'Oréal SA, Francoise Bettencourt Meyers, έχασε για λίγο το στέμμα της ως η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου νωρίτερα αυτό τον μήνα από την Alice Walton, μέλος της ιδρυτικής οικογένειας της αμερικανικής εταιρείας λιανικής πώλησης Walmart.

Η έκταση της ύφεσης της αγοράς έγινε ολοφάνερη αυτή την εβδομάδα, καθώς η περίοδος των αποτελεσμάτων ξεκίνησε με την εξέλιξη της κρίσης στη βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών παλτών Burberry Group και την πτώση των πωλήσεων της Swatch. Η L'Oréal, η LVMH και άλλα βαριά ονόματα του κλάδου που υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους έχουν προγραμματιστεί να υποβάλουν εκθέσεις αργότερα αυτό το μήνα.

Συνολικά, οι περιουσίες έξι υπερπλουσίων που αντλούν τον πλούτο τους από ακριβά προϊόντα που προορίζονται για περιποίηση έχουν μειωθεί κατά 5% φέτος, ή περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης, σύμφωνα με τον δείκτη. Αυτό συγκρίνεται με αύξηση 13% ή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την υπόλοιπη κατάταξη των 500 ατόμων. Η τελευταία φορά που η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τόσο μεγάλη, ήταν τον Μάιο του 2022.

Οι χαμένοι είναι η Bettencourt Meyers, ο Arnault και ο μακροχρόνιος αντίπαλός του Francois Pinault, 87 ετών, ο οποίος ίδρυσε την Kering SA, ιδιοκτήτρια της Gucci. Οι γαλλικές εταιρείες που ελέγχει η τριάδα έχουν επίσης πληγεί από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για την πατρίδα τους, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες οδήγησαν σε ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας, χωρίς κυβέρνηση.

Ο πλούτος του Arnault μειώθηκε κατά 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο και διαμορφώθηκε στα 200,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δυσμενείς προοπτικές της L'Oréal για την Κίνα έχουν επιβαρύνει τον πλούτο της Bettencourt Meyers, 71 ετών, η οποία τον Δεκέμβριο έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισεκατομμύρια δολάρια -πλέον έχει πέσει σε περίπου 91 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση της περιουσίας του Pinault ήταν η πιο αξιοσημείωτη, καθώς μειώθηκε κατά το ήμισυ τα τελευταία τρία χρόνια στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια -τα προβλήματα στην αυτοκρατορία του είναι βαθύτερα από την επιβράδυνση της Κίνας και τη γαλλική πολιτική αβεβαιότητα. Η Kering, της οποίας ηγείται ο γιος του Francois-Henri Pinault, προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι τα κέρδη θα καταρρεύσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ανακάμψει τη μεγαλύτερη μάρκα της, την Gucci, η οποία δυσκολεύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v