Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις στις τέσσερις εταιρίες πληροφορικής δυσκολεύονται να βρουν «ταλέντα»

Η υιοθέτηση τεχνολογιών AI αναδιαμορφώνει τις ανάγκες και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Οκτώ παγκόσμιες τάσεις στην τεχνολογία που επηρεάζουν το μέλλον της απασχόλησης. Έκθεση ManpowerGroup.

Τρεις στις τέσσερις εταιρίες πληροφορικής δυσκολεύονται να βρουν «ταλέντα»

Η έκθεση ManpowerGroup Global Insights αναδεικνύει ότι η υιοθέτηση τεχνολογιών AI αναδιαμορφώνει το 2024 τις ανάγκες και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Εξετάζει οκτώ τάσεις επισημαίνοντας ότι το μέλλον της καινοτομίας εξαρτάται από ένα υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Εξέλιξη της ΑΙ: Από την αρχική έκπληξη στην πρακτική εφαρμογή

Η χρήση ΑΙ στον χώρο εργασίας αυξήθηκε κατά 24% το 1ο τρίμηνο του 2024, με 1 στους 4 εργαζόμενους να έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία ΑΙ από τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με 1 στους 5 τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι περισσότεροι ηγέτες (78%) ανησυχούν ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους αρκετά γρήγορα για να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις. ΑΙ και ML αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία επιχειρηματικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και παραγωγικότητας.

Υιοθέτηση του Cloud

Η επιτάχυνση της υιοθέτησης cloud και AI οδηγεί σε ανάγκη για εξειδικευμένο ταλέντο στη δημιουργία και συντήρηση κέντρων δεδομένων (data centers).

Τα Soft skills στον κλάδο της Πληροφορικής

Ο ταχύς ρυθμός καινοτομίας αναδεικνύει τη σημασία των προσωπικών δεξιοτήτων όπως η συνεργασία, η υπευθυνότητα, η κριτική σκέψη και η προσαρμοστικότητα. Σε ένα περιβάλλον που απαιτεί ευέλικτες και συνεργατικές ομάδες, οι εργοδότες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις δεξιότητες. Η TN ενισχύει την ανάγκη για προσωπικές δεξιότητες, με την ακεραιότητα και το στρατηγικό όραμα να αποτελούν κρίσιμα στοιχεία.

Τα CHIPS

Μετά τις πρόσφατες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ασία, κατασκευαστές και κυβερνήσεις επενδύουν στην εγχώρια παραγωγή CHIPS Μέχρι το 2030, θα χρειαστούν πάνω από ένα εκατομμύριο επιπλέον ειδικευμένοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Τα Κβαντικά Άλματα

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν κβαντικές δεξιότητες υπερβαίνει αριθμητικά τους υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα σε αναλογία 3 προς 1. Οι εργοδότες Πληροφορικής πρέπει να δημιουργήσουν ή να αντλήσουν εμπειρογνωμοσύνη για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις της κβαντικής τεχνολογίας.

Το Μέλλον του ΙΤ είναι «Πράσινο»

Η παγκόσμια αγορά «πράσινης» τεχνολογίας και βιωσιμότητας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 13,76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 51,09 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030. Οι ειδικοί Πληροφορικής πρέπει να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που να επικεντρώνονται στην υποστήριξη των προσπαθειών βιωσιμότητας και στη μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Η Κυβερνοασφάλεια και η Ανθεκτικότητα

Οι παγκόσμιες δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια αναμένεται να φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν σε τεχνολογίες που θα εξασφαλίζουν την επιχειρηματική συνέχεια και τη διαχείριση των κινδύνων. Το ταλέντο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα γίνει όλο και πιο περιζήτητο και δυσεύρετο τα επόμενα χρόνια.

Χτίζοντας τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό που Δίνει Προτεραιότητα στον Άνθρωπο

Ο εκδημοκρατισμός της ΤΝ έχει εστιάσει στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι εργοδότες που δίνουν προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης θα επωφεληθούν. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, το 86% των ηγετών επιχειρήσεων εξετάζουν πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προωθήσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων, το 83% σχεδιάζουν να επανεκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και το 82% επενδύουν σε νέα ταλέντα. Παρά ταύτα, το 95% των εργαζομένων εκφράζουν σκεπτικισμό για την εμπιστοσύνη τους στις εταιρείες να εξασφαλίσουν θετικά αποτελέσματα. Το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ της αισιοδοξίας των ηγετών και του σκεπτικισμού των εργαζομένων είναι κρίσιμο για τη διακράτηση ταλέντων και την αφοσίωση. Η στρατηγική του ανθρώπινου δυναμικού και η παγκόσμια αναζήτηση ταλέντων μπορούν να απελευθερώσουν πόρους που θα επανεπενδυθούν για να υποστηρίξουν την καινοτομία.

Κορυφαίες ευκαιρίες ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της Πληροφορικής:

  • Προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες: Η αυξανόμενη σημασία των τεχνολογικών δεξιοτήτων δημιουργεί ευκαιρίες για ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού που θα μεταβεί σε πιο εξειδικευμένους τεχνικούς ρόλους.
  • «Χτίζοντας» καλύτερα το προσωπικό: Η έλλειψη ταλέντων οδηγεί σε ταχεία αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Βοήθεια από AI: Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της AI και ML, δημιουργούνται ευκαιρίες για εργαζόμενους να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία.
  • Κυβερνήσεις που υποστηρίζουν: Επενδύσεις στις τοπικές τεχνολογικές βιομηχανίες δημιουργούν νέες ευκαιρίες για εξειδικευμένα ταλέντα.
  • Επιτάχυνση της καινοτομίας: Η Πληροφορική, με την υπολογιστική ισχύ της, διαμορφώνει το μέλλον της ιατρικής, του mobility, της βιωσιμότητας, της εξερεύνησης του διαστήματος και των επιχειρήσεων. Εάν οι κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες κατορθώσουν να ξεπεράσουν τις ηθικές προκλήσεις για να αξιοποιήσουν υπεύθυνα τη δύναμη αυτής της τεχνολογίας, η Πληροφορική θα παραμείνει στην αιχμή ενός λαμπρότερου μέλλοντος.

Η ManpowerGroup Ελλάδας, παρακολουθεί στενά τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, διακρίνει έγκαιρα ποιες από αυτές θα ενσωματωθούν στην Ελλάδα και μέσω των Tech Academies που έχει δημιουργήσει, προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης που προετοιμάζουν νέους και υφιστάμενους εργαζόμενους για τις απαιτήσεις της αγοράς. Τα τρίμηνα υπερεντατικά προγράμματα καλύπτουν τεχνολογίες όπως Java, C#/.ΝΕΤ framework, cybersecurity και data analytics, ServiceNow και SAP, ενώ περιλαμβάνουν εκπαίδευση σε soft skills και την εκπόνηση τελικής εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v