Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση ευρωβουλευτών: Να ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ

Η ομάδα των 63 ζητά ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταγγέλλουν «κατάχρηση εξουσίας από τον Ορμπαν, που υπονομεύει τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις», μετά τις επισκέψεις του σε Πούτιν-Σι.

Παρέμβαση ευρωβουλευτών: Να ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ

Ομάδα 63 ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον Eσθονο Ρίχο Τέρας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ζητούν αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για κίνηση-αντίδραση στις πρόσφατες επισκέψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο και στις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «ειρηνευτική αποστολή», χωρίς καν να έχει προσυνεννοηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Σημειώνεται ότι αυτό το εξάμηνο η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Πρόκειται για «κατάχρηση εξουσίας, που υπονομεύει τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις», αναφέρουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές. «Δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί αυτό», προσθέτουν στην επιστολή τους που απηύθυναν προς την ηγεσία της ΕΕ: την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v