Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντάρτικο στην ουγγρική προεδρία από ΥΠΕΞ της ΕΕ

Δεν θα πάνε στη σύνοδο κορυφής που διοργανώνει ο Ορμπαν, μετά το νέο φλερτ του με Πούτιν-Σι. Ετοιμάζει αντι-σύνοδο ο Μπορέλ στις Βρυξέλλες. Ευρωβουλευτές ζητούν να ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας.

Αντάρτικο στην ουγγρική προεδρία από ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σνομπάρουν την Ουγγαρία οργανώνοντας τη δική τους σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις τον Αύγουστο, αντί να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη για την αντίστοιχη σύνοδο που ετοιμάζει ο Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις στη Βουδαπέστη στις 28-29 Αυγούστου — σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Oρμπαν να προσπαθήσει να διαμορφώσει την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και για τον υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σεγιάρτο να κερδίσει διπλωματικούς πόντους.

Αλλά μετά τα εμπόδια που ορθώνει ο Ορμπαν στην παροχή βοήθειας για την Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες «ειρηνευτικές επισκέψεις» του στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ, τις οποίες δεν συντόνισε με τους άλλους 26 ηγέτες της ΕΕ, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών αναζητούν τρόπο να αποφύγουν να γίνουν υποστηρικτές στα προπαγανδιστικά σόου του, όπως γράφει το Politico.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα καλέσει τους υπουργούς σε «επίσημο» συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του Όρμπαν, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ με άμεση γνώση του σχεδίου οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαίσθητης φύσης της κίνησης.

«Εάν υπάρξει επίσημο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, που διοργανώνεται από τον ύπατο εκπρόσωπο [Μπορέλ] την ίδια μέρα, οι υπουργοί δεν θα μπορούν να πάνε στη Βουδαπέστη», είπε ένας από τους διπλωμάτες.

Άλλος πρόσθεσε ότι, μποϊκοτάροντας τη συνάντηση της Βουδαπέστης, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ήθελαν να «στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουγγαρία δεν μιλά εξ ονόματος της ΕΕ».

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Υπό τον Όρμπαν, η χώρα οπισθοχωρεί στα δημοκρατικά πρότυπα και το κράτος δικαίου και διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της ΕΕ, εμποδίζοντας τη ψήφιση νόμων ή χρηματοδοτήσεις για να κερδίσει παραχωρήσεις σε άσχετους τομείς.

Υπουργοί άλλων χωρών της ΕΕ έδειξαν ήδη τις προθέσεις τους απέναντι στην ουγγρική προεδρία. Στην πρώτη σύνοδο, που φιλοξενήθηκε στη Βουδαπέστη με θέμα τη βιομηχανική πολιτική, εμφανίστηκαν μόνο επτά υπουργοί και κανένας επίτροπος.

Το σχέδιο έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα με αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Την Τετάρτη, το επιτελείο του Μπορέλ θα το παρουσιάσει στους 27 μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ, καταλήγουν οι πηγές του Politico.

Παρέμβαση ευρωβουλευτών: Να ανασταλεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ

Ομάδα 63 ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον Eσθονο Ρίχο Τέρας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ζητούν αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για κίνηση-αντίδραση στις πρόσφατες επισκέψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο και στις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «ειρηνευτική αποστολή», χωρίς καν να έχει προσυνεννοηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Πρόκειται για «κατάχρηση εξουσίας, που υπονομεύει τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις», αναφέρουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές. «Δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί αυτό», προσθέτουν στην επιστολή τους που απηύθυναν προς την ηγεσία της ΕΕ: την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v