Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Game changer σε αγορές και εκλογές ΗΠΑ η απόπειρα κατά Τραμπ

Γιατί αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και πώς πρέπει να διαχειριστούν οι επενδυτές την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου. Εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

UBS: Game changer σε αγορές και εκλογές ΗΠΑ η απόπειρα κατά Τραμπ

H ελβετική τράπεζα UBS επισημαίνει ότι η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψηφίου Τραμπ προσθέτει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια ήδη ταραχώδη προεκλογική περίοδο.

«Ένα βασικό ερώτημα θα είναι το πώς η απόπειρα δολοφονίας επηρεάζει τη στάση των ψηφοφόρων. Ο πρόεδρος Ρέιγκαν είδε άμεση αύξηση της δημοτικότητάς του μετά την απόπειρα δολοφονίας του το 1981, αν και η αύξηση της υποστήριξης υποχώρησε μέσα σε τρεις μήνες μετά το περιστατικό», υπογραμμίζει η τράπεζα.

«Στον απόηχο της πρόσφατης συζήτησης Μπάιντεν/Τραμπ, αναθεωρήσαμε τις πιθανότητες των εκλογικών μας σεναρίων, αποδίδοντας πλέον 45% πιθανότητα σε ένα Red Sweep σενάριο, 30% σε μια νίκη των Δημοκρατικών με διχασμένο το Κογκρέσο, 15% σε μια νίκη του Τραμπ με διχασμένο το Κογκρέσο και 10% σε ένα σενάριο Blue Sweep. Προς το παρόν, παραμονές του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, αφήνουμε αμετάβλητες τις προαναφερθείσες πιθανότητες εκλογικών σεναρίων», συνεχίζει ο οίκος.

Αναφορικά με το νέο πλαίσιο που δημιουργείται μετά την απόπειρα δολοφονίας, η UBS εξηγεί ότι έρχεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή στην πολιτική των ΗΠΑ, με την προεκλογική εκστρατεία να χαρακτηρίζεται από έντονη ρητορική, σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και διχασμένο εκλογικό σώμα. Ο πυροβολισμός έλαβε χώρα λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων, το οποίο οδήγησε σε αύξηση του δημοσκοπικού προβαδίσματος του πρώην προέδρου Τραμπ.

Οι συνέπειες για τις εκλογές είναι ότι, βραχυπρόθεσμα, αναμένει μειωμένη επίσημη προεκλογική δραστηριότητα, καθώς αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας και επανεξετάζονται τα μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας. Σημειώνει η UBS επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν έχει διακόψει τηλεοπτικά πολιτικά μηνύματα τα οποία καταφέρονταν εναντίον του κ. Τραμπ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ελεγχόμενες και λιγότερο προσβάσιμες εκδηλώσεις εκστρατείας, γεγονός που θα επηρεάσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και τη δυναμική της εκστρατείας.

Γιατί αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και πώς να το διαχειριστούν οι επενδυτές

Σε σχέση με τις αγορές, η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ προσθέτει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια ήδη ταραχώδη προεκλογική περίοδο. «Έχουμε πει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να κάνουν σημαντικές μεταβολές χαρτοφυλακίου, ως απάντηση στις εξελίξεις της προεκλογικής εκστρατείας ή εν αναμονή οποιουδήποτε συγκεκριμένου εκλογικού αποτελέσματος, και αυτό ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Οι επενδυτές που επιθυμούν να πλοηγηθούν στο ενδεχόμενο αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς και να μειώσουν την έκθεσή τους στην πολιτική αβεβαιότητα μπορούν να εξετάσουν τις ακόλουθες στρατηγικές:

Στις μετοχές, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειριστούν την έκθεση σε μεμονωμένες μετοχές και τομείς που θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα.

Αυτό περιλαμβάνει τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος πιθανότατα θα υποφέρει από υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς. Για να διαχειριστούν την πιθανή μεταβλητότητα που σχετίζεται με τις εκλογές, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμυντικές δομημένες επενδυτικές στρατηγικές, όπως προσεγγίσεις διατήρησης κεφαλαίου ή δημιουργίας αποδόσεων για ευαίσθητες στις εκλογές μετοχές ή κυκλικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι βιομηχανικές και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις», εξηγεί η τράπεζα.

«Στα ομόλογα, ενώ μας αρέσουν τα ποιοτικά ομόλογα, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τους πιθανούς κινδύνους στα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, αν αυξηθούν οι ανησυχίες για το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Στα νομίσματα και τα εμπορεύματα, μας αρέσουν το ασφαλές ελβετικό φράγκο και ο χρυσός. Πιστεύουμε επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειριστούν τα ανοίγματα σε νομίσματα που είναι ευαίσθητα στους εμπορικούς κινδύνους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του κινεζικού γουάν και του μεξικανικού πέσο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της προεκλογικής εκστρατείας και θα σας ενημερώνουμε για τις πιθανές επιπτώσεις στις εκλογές και τις αγορές», καταλήγει η τράπεζα UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v