Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euro 2024: Τα μυστικά του τελικού Ισπανίας - Αγγλίας

Η “Ρόχα” για πολλούς είναι η καλύτερη ομάδα στο τουρνουά, σημειώνοντας 6 στις 6 νίκες σε ομίλους και νοκ-άουτ. Από την άλλη πλευρά, τα “τρία λιοντάρια” των… ανατροπών, έβρισκαν πάντα τον τρόπο στο φινάλε. Η ώρα της στέψης.

Euro 2024: Τα μυστικά του τελικού Ισπανίας - Αγγλίας

Έπειτα από έναν μήνα απόλυτης και συναρπαστικής ποδοσφαιρικής δράσης ανάμεσα σε 24 ομάδες, ήρθε η ώρα του μεγάλου τελικού του 17ου Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το βράδυ της Κυριακής (14/7, 22:00, ΕΡΤ1), στο “Olympiastadion” του Βερολίνου η Ισπανία και η Αγγλία αναμετρώνται σε ένα ματς που περιμένει με… κομμένη την ανάσα όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη και όχι μόνο. Ένας τελικός που πρόκειται να γεννήσει νέες συγκινήσεις και να δημιουργήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις στο φίλαθλο κοινό.

Η “Ρόχα” για πολλούς είναι η καλύτερη ομάδα στο τουρνουά, σημειώνοντας 6 στις 6 νίκες σε ομίλους και νοκ-άουτ. Μια εντυπωσιακή επιθετική ποδοσφαιρική “μηχανή”, που συνδυάζει την εμπειρία έμπειρων παικτών όπως ο Ρόδρι κι ο Καρβαχάλ, μαζί με το το ταλέντο ανερχόμενων σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως οι Λαμίν Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς.

Από την άλλη πλευρά, τα “τρία λιοντάρια” των… ανατροπών, που όχι μόνο επέστρεψαν μετά το πρώτο “χτύπημα” των αντιπάλων τους στα νοκ-άουτ, αλλά έβρισκαν πάντα τον τρόπο στο φινάλε να παίρνουν και τις προκρίσεις που τους οδήγησαν σε δεύτερο σερί τελικό EURO.

«Ξέρω ότι οι παίκτες μου μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερα και να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε. Η ιδέα μας για το ποδόσφαιρο βασίζεται στην αυτοπεποίθησή μας. Είμαι σίγουρος ότι ο τελικός θα είναι τελείως διαφορετικός από τον ημιτελικό, απέναντι σε αντιπάλους που θα απαιτήσουν το καλύτερο από εμάς. Και παρότι ακούγεται δύσκολο, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης…», τόνισε ο τεχνικός της Ισπανίας, Λουίς ντε λα Φουέντε, ο οποίος οδήγησε τη “Ρόχα” σε τελικό EURO έπειτα από 12 χρόνια.

Ο τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ήταν λιτός, αλλά ξεκάθαρος: «Το γεγονός ότι μπόρεσα να οδηγήσω την Αγγλία σε έναν πρώτο μεγάλο τελικό στο εξωτερικό, με κάνει πολύ περήφανο. Τώρα θέλουμε να κερδίσουμε μια Ισπανία που ήταν η καλύτερη του τουρνουά. Θα είναι δύσκολο ματς και θα μας πιέσουν, οπότε θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικοί με την μπάλα στα πόδια και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικοί χωρίς αυτήν. Είναι ένας τελικός…».

  • Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1964, το 2008 και το 2012, η Ισπανία διεκδικεί το 4ο τρόπαιο “Henri Delaunay”, που θα της δώσει την απόλυτη κορυφή στη λίστα των κατακτήσεων, ενώ, απ’ την άλλη πλευρά, η Αγγλία αναζητά το πρώτο EURO της ιστορίας της και το πρώτο μεγάλο τρόπαιό της μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

Ο Σάουθγκεϊτ δεν έχει απουσίες, ενώ ο Ντε Λα Φουέντε θα έχει πλέον διαθέσιμους τους Λε Νορμάντ και Καρβαχάλ που εξέτισαν τις ποινές τους και μοναδικό απόντα τον τραυματία Πέδρι.

Διαιτητής του τελικού ορίστηκε ο 35χρονος Γάλλος Φρανσουά Λετεσιέ, ο οποίος είναι διεθνής από το 2017. Δικαστικός επιμελητής στο επάγγελμά του εκτός γηπέδων, ο Λετεσιέ θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Σίριλ Μουγκνιέ και Μεχντί Ραχμουνί, ενώ 4ος ορίστηκε ο Πολωνός Σιμόν Μαρτσίνιακ. Οι Γάλλοι Ζερόμ Μπρισάρ και Βίλι Ντελαγιό θα είναι υπεύθυνοι για το VAR.

Η Ισπανία κυνηγά ρεκόρ γκολ

Το βαρύτιμο τρόπαιο του EURO 2024 σαφώς και αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο της "Φούρια Ρόχα", αλλά αν έρθει, δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με ρεκόρ σκοραρίσματος.

Η Ισπανία αποτελεί κατά τους περισσότερους την πιο θεαματική ομάδα του EURO 2024 και αυτήν που έχει παρουσιάσει το πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο.

Ένα από τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη, είναι η παραγωγικότητα της ομάδας του Λουίς Ντε λα Φουέντε, η οποία έχει το υψηλότερο ενεργητικό στην επίθεση με 13 γκολ.

Η κορυφαία επίδοση στην ιστορία των EURO, είναι τα 14 τέρματα της Γαλλίας το 1984, 9 εκ των οποίων είχε πετύχει ο Μισέλ Πλατινί οδηγώντας τη χώρα του στην κορυφή της Ευρώπης. Το εκπληκτικό, μάλιστα, είναι ότι όλα αυτά σημειώθηκαν σε πέντε μόλις αγώνες που χρειάστηκε να δώσουν οι “Τρικολόρ” σε εκείνη τη διοργάνωση.

Ο αριθμός των 13 γκολ έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Τόσα είχαν σημειώσει η Ισπανία και η Ιταλία στο προηγούμενο EURO, η Γαλλία το 2016 και το 2000 και η Ολλανδία επίσης το 2000.

Συνεπώς, αν η Ισπανία επικρατήσει της Αγγλίας στον μεγάλο τελικό, είναι πολύ πιθανό ο θρίαμβός της να συνδυαστεί και με το συγκεκριμένο ρεκόρ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας

Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αποχώρησε από την "βάση της" στο Μπλάκενχαϊμ με προορισμό την έδρα του τελικού στη γερμανική πρωτεύουσα.

Τα “τρία λιοντάρια” ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους και πλεόν βρίσκονται πολύ κοντά στο να πετύχουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην σύγχρονη ποδοσφαιρική τους ιστορία, την κατάκτηση του EURO.

Η Αγγλία έφτασε ως τον τελικό παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε τόσο στον προπονητή, όσο και στους παίκτες, καθώς μόνο σε δύο ματς από αυτά που έδωσαν κατάφεραν να επικρατήσουν στο 90λεπτο και το ένα εξ αυτών ήταν στον όμιλο κόντρα στην Σερβία.

Οι Άγγλοι, που δεν έχουν φτάσει ποτέ σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης σε έδαφος εκτός του νησιού, καλούνται κόντρα στα προγνωστικά να γράψουν ιστορία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v