Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει για την εκλογική κούρσα η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Ισχυρός αναμένεται ο αντίκτυπος από την εικόνα του τραυματισμένου Τραμπ να σηκώνει τη γροθιά του. Η εικόνα του «μάρτυρα» στα μάτια των Ρεπουμπλικάνων και τα μηνύματα. Το σήμα του Ελον Μάσκ.

Τι σημαίνει για την εκλογική κούρσα η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια μετατράπηκε αμέσως σε ένα κομμάτι της εικονογραφίας του υποψήφιου προέδρου που πιθανότατα θα δώσει τεράστια ώθηση στην υποψηφιότητά του.

Η εικόνα του —με τη γροθιά υψωμένη πάνω από το κεφάλι και το ματωμένο δεξί αυτί, καθώς πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας τον περικυκλώνουν ενώ η αμερικανική σημαία κυματίζει στο βάθος— πλημμύρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση.

Οι υποστηρικτές του, πολλοί από τους οποίους τον έβλεπαν ως φιγούρα του κινήματος MAGA (Μake America Great Again) και «μάρτυρα» πολύ πριν την επίθεση, χρησιμοποίησαν τις φωτογραφίες ως μεταφορική εικόνα για την ανθεκτικότητα του πρώην προέδρου.

Αρκετοί υποψήφιοι αντιπρόεδροι σε μια πιθανή νίκη του και γερουσιαστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους και μοιράστηκαν εικόνες από τη σκηνή, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δημοσίευσε ένα μήνυμα στο X που έλεγε: «Υποστηρίζω πλήρως τον Πρόεδρο Τραμπ και ελπίζω για ταχεία ανάρρωσή του».

 Ο Ντέιβιντ Ούρμπαν, ένας άτυπος σύμβουλος του Τραμπ και λομπίστες είπαν ότι περιμένουν ότι ο πυροβολισμός θα ενώσει τους Αμερικανούς πίσω από τον Τραμπ, γράφει το Bloomberg. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μαχητής», είπε ο Ούρμπαν. «Αυτή η φωτογραφία θα είναι εμβληματική».

Οι πυροβολισμοί στη συγκέντρωση τονίζουν τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας σε αυτήν της ρεβάνς της προεδρικής αναμέτρησης του 2020 μεταξύ του Τραμπ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς και τη διαφαινόμενη αίσθηση πολιτικής βίας που διαπερνά τον πολιτικό λόγο.

Οι μισοί από τους ψηφοφόρους σε διεκδικούμενες (swing) πολιτείες είπαν ότι φοβούνται τη βία γύρω από τις εκλογές ήδη από το Μάιο σε δημοσκόπηση του Bloomberg/Morning Consult.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν το Σάββατο για τον πυροβολισμό τη ρητορική των πολιτικών τους αντιπάλων, πλημμυρίζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φλογερές δηλώσεις και προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι Δημοκρατικοί υποκίνησαν τη βία.

Διάσημοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν, συσπειρώθηκαν γύρω από τον Τραμπ. «Είμαι ευγνώμων που ακούω ότι είναι ασφαλής και είναι καλά», είπε ο Μπάιντεν το βράδυ του Σαββάτου. «Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως ένα έθνος για να το καταδικάσουμε».

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει σταθερό προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις διεκδικούμενες πολιτείες. Η καταστροφική επίδοση του Μπάιντεν στην τηλεμαχία τον περασμένο μήνα θεωρήθηκε - και από τις δύο πλευρές - ότι βοήθησε την προσπάθεια του Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v