Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνός ΥΠΕΞ: Στο 5% του ΑΕΠ θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο που επέμενε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Πολωνός ΥΠΕΞ: Στο 5% του ΑΕΠ θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες

Η Πολωνία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ το 2025, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg την Παρασκευή, ο Σικόρσκι είπε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ είχε «δίκιο που επέμενε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα».

Η πίεση που ασκήθηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε συνδυασμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022, έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου επί του παρόντος 23 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, είπε.

Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 4% του ΑΕΠ φέτος.

Οι δαπάνες δεν πρέπει να είναι «το μόνο κριτήριο», πρόσθεσε ο Σικόρσκι. Για παράδειγμα, η Ισλανδία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει μικρό αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο επιτρέποντας στους συμμάχους να ανεφοδιάζουν αεροπλάνα. Και η Πολωνία έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ όταν χρειαζόταν, ακόμη και όταν ξόδευε λιγότερο από το 2% για την άμυνα, τόνισε.

«Δεν είμαστε πλέον στην αιώνια μεταψυχροπολεμική ειρήνη», είπε. «Αλλά μια συμμαχία δεν είναι μια εταιρεία φύλαξης της γειτονιάς».

«Μιλάω με τους ανθρώπους του προέδρου Τραμπ και μερικά από τα πράγματα που μου λένε για το τι σχεδιάζουν να κάνουν είναι ενδιαφέροντα και δημιουργικά», είπε ο Σικόρσκι. «Μερικά από αυτά τα πράγματα είναι αμφιλεγόμενα» σημείωσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σικόρσκι είπε ότι ελπίζει ότι ο Τραμπ «θα θέλει να είναι νικητής και νικητής να φτάσει σε μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, που σημαίνει η Ουκρανία να απολαμβάνει την ελευθερία της».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v