Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίντεν: Ισραήλ - Χαμάς δέχτηκαν το πλαίσιο συμφωνίας για κατάπαυση πυρός

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, είναι πολύπλοκα ζητήματα, αλλά αυτό το πλαίσιο έχει πλέον συμφωνηθεί», δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μπαίντεν: Ισραήλ - Χαμάς δέχτηκαν το πλαίσιο συμφωνίας για κατάπαυση πυρός

Για συμφωνημένο «πλαίσιο» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε ότι αφορά κατάπαυση του πυρός αναφέρεται ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο X.

«Πριν από έξι εβδομάδες έθεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον τρόπο επίτευξης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των ομήρων στο σπίτι.

Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα, αλλά αυτό το πλαίσιο έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς.

Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να το κάνω αυτό».

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν υποστήριξε κατά τη συνέντευξη τύπου του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι σημειώνεται «πρόοδος» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και μήνες για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε. «Πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, περίπλοκα. Υπάρχουν ακόμη χάσματα που πρέπει να γεφυρωθούν. Σημειώνουμε πρόοδο. Η τάση είναι θετική και είμαι αποφασισμένος να επιτύχω αυτή τη συμφωνία, να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, που πρέπει να τελειώσει τώρα», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

«Ανακεφαλαιώνοντας, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε πείσει τους Ισραηλινούς να κάνουν», αναγνώρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως «σε τελευταία ανάλυση, έχουμε μια ευκαιρία τώρα» και «είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», επέμεινε.

Ο Δημοκρατικός διαβεβαίωσε επίσης για ακόμη μια φορά πως η χώρα του, ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ, δεν θα στείλει βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

«Δεν θα προμηθεύσω βόμβες 2.000 λιβρών. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα ή σε οποιαδήποτε άλλη κατοικημένη περιοχή χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινη τραγωδία και ζημιές», είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v