Οι γκάφες χαλυβδώνουν την επιμονή του Μπάιντεν να μην παραιτηθεί

Η εσωκομματική γκρίνια γίνεται ανοιχτή αμφισβήτηση, ωστόσο ο πρόεδρος και οι στενοί του σύμβουλοι δείχνουν ανένδοτοι. Γιατί δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του. Τα προφανή και τα παράδοξα.

Οι γκάφες χαλυβδώνουν την επιμονή του Μπάιντεν να μην παραιτηθεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει στην προεδρική προεκλογική κούρσα, αλλά δύο κρίσιμα λάθη σε διάστημα δύο ωρών βάθυναν περαιτέρω τις ανησυχίες για την πνευματική του οξύτητα, απειλώντας την εκστρατεία του.

Το αποκορύφωμα -μέχρι στιγμής- ήρθε στη χθεσινή παρουσία του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου μπέρδεψε το όνομα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις με τον αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και το όνομα του Βολοντίλιρ Ζελένσκι με αυτό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Δηλαδή τα έκανε σαλάτα - σε συμβολικό επίπεδο, δεν θα υπήρχαν μεγαλύτερα λάθη...

Η «πλάκα» είναι ότι η σόλο συνέντευξη τύπου, η πρώτη του Μπάιντεν φέτος, σχεδιάστηκε ακριβώς για να δείξει ότι έχει την αντοχή και την ικανότητα να αντιπαρατεθεί νικηφόρα στον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο. Οι αφοσιωμένοι οπαδοί του δήλωσαν ενθουσιασμένοι, καθώς δέχθηκε ερωτήσεις από 11 δημοσιογράφους και έδειξε περισσότερη ταπεινότητα απ' ό,τι τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τον δύσκολο πολιτικό δρόμο που έχει μπροστά του.

«Είμαι αποφασισμένος να θέσω υποψηφιότητα, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατευνάζω τους φόβους», είπε ο Μπάιντεν.

Οι τηλεθεατές κρέμονταν από κάθε του λέξη και μάλλον δεν πείστηκαν ότι θα αμβλυνθεί η εσωκομματική αναταραχή που ξεκίνησε μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ.

Για πρώτη φορά ωστόσο παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να νικήσουν και τον Τραμπ». Ενώ είπε ότι παραμένει στον αγώνα, αλλά άφησε παράθυρο ότι πιθανώς θα αναθεωρήσει «αν του πουν "δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις"».

Σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, τουλάχιστον τρεις ακόμη Δημοκρατικοί της Βουλής, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροσώπου Τζιμ Χάιμς, κορυφαίου μέλους του κόμματος, εντάχθηκαν στην αυξανόμενη λίστα των βουλευτών που καλούν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί.

Η αρχή του τέλους

Λίγο μετά το αμερικανικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα έμοιαζε σχεδόν αναπόφευκτη εντός και εκτός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δωρητές χαρακτήρισαν την τηλεμαχία «καταστροφική» και αποδύθηκαν σε μπαράζ τηλεφωνημάτων για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Αρθρογράφοι ζητούσουν από τον πρόεδρο αποχωρήσει από την κούρσα. Κάποιοι το αποτόλμησαν και δημοσίως - ακόμη και βουλευτές. Αλλά ο Μπάιντεν παραμένει στη θέση του, επίμονος και ακλόνητος, δύο βδομάδες μετά.

Είναι 81 ετών και επικαλείται κι ο ίδιος την ηλικία του για να δικαιολογήσει την κούρασή του. Ωστόσο δεν έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες για την πνευματική του διαύγεια, και σε κάθε εμφάνισή του υποπίπτει σε νέες γκάφες. 

Κι άλλοι κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών αναμένεται να ζητήσουν προσεχώς από τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ να μεγαλώνει υπέρ του Ρεπουμπλικανού, με κρίσιμη στροφή σε αμφίρροπες πολιτείες-κλειδί.

Ο Τραμπ και οι οπαδοί του θέλουν να παραμείνει ο Μπάιντεν στην κούρσα, κι αυτό διότι ένας φρέσκος υποψήφιος θα μπορούσε να επαναδιεκδικήσει ψηφοφόρους, ιδίως νέους, που είναι απογοητευμένοι από την ηλικία του Μπάιντεν.

Μα γιατί επιμένει, δεν βλέπει;

Οι λόγοι ποικίλλουν, από βαθιά προσωπικοί ως κομματικοί. Πιστεύει στον εαυτό του, επιμένοντας ότι είναι ο καλύτερος και πιο κατάλληλος υποψήφιος ώστε οι Δημοκρατικοί για να νικήσουν τον Τραμπ. Τουλάχιστον αυτό λεγόταν μέχρι πρόσφατα από συνεργάτες του.

Εξάλλου, δεν πιστεύει στην ικανότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις να κερδίσει τη στήριξη ψηφοφόρων που δεν αυτοχαρακτηρίζονται ούτε φιλελεύθεροι ούτε συντηρητικοί, κυρίως στις αμφίρροπες πολιτείες, ούτε στην ικανότητα οποιουδήποτε άλλου Δημοκρατικού κυβερνήτη και βουλευτή, απ' αυτούς που ενδέχεται να αναχθούν σε ηγέτες του κόμματος στο μέλλον.

Πρόσφατα δήλωσε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC News: «Είμαι ο άνθρωπος με τα περισσότερα προσόντα για να κερδίσω τον Τραμπ». Και πρόσθεσε πως μόνο «ο παντοδύναμος Θεός» θα μπορούσε να τον πείσει για το αντίθετο. Συχνά επικαλείται και το χάρισμα της επιμονής στις δυσκολίες που του δίδαξαν οι γονείς του: «Η αποτυχία κάποια στιγμή στη ζωή είναι αναπόφευκτη, αλλά το να τα παρατήσεις είναι ασυγχώρητο».

Τι λένε οι στενότεροι συνεργάτες του

Ο στενός κύκλος των συνεργατών του Μπάιντεν ενίσχυσε την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην κούρσα ο πρόεδρος. Η δυναμική, παραδόξως, έχει ενισχυθεί μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ.

Ο πολιτικός σύμβουλος Μάικ Ντόνιλον, ο σύμβουλος Στιβ Ριτσέτι και ο αναπληρωτής προσωπάρχης Μπρους Ριντ, οι οποίοι τον έχουν βοηθήσει να αντιμετωπίσει προηγούμενες κρίσεις, τον προτρέπουν να μην υποχωρήσει.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαιώνει ότι την ίδια αποφασιστική στάση έχουν όλοι οι υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Μπάιντεν.

Πολλοί μάλιστα, ανάμεσά τους και η σύμβουλος Ανίτα Νταν, δείχνουν φανερή ενόχληση με την άδικη μεταχείριση -όπως την ερμηνεύουν- από τα μέσα ενημέρωσης.

Κείμενο που κυκλοφόρησαν χθες η Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον και τη Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκες, η επικεφαλής και η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν αντίστοιχα, τονίζει ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τον Μπάιντεν.

Δημοκρατικοί ανησυχούν για την απόδοση της Χάρις

Η επιμονή του Μπάιντεν να μην αποσυρθεί ενδέχεται να έχει λιγότερο σχέση με τη δική του υποψηφιότητα και περισσότερο με τις επιφυλάξεις των Δημοκρατικών έναντι των πιθανών αντικαταστατών του.

Αρκετοί αιρετοί Δημοκρατικοί εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την οξυδέρκεια και τη νοητική ικανότητα του προέδρου απέναντι στον Τραμπ, ωστόσο δεν δείχνουν να εμπιστεύονται Δημοκρατικούς που ενδέχεται να τον αντικαταστήσουν, με πρώτη την Κάμαλα Χάρις.

Αν αποσυρθεί ο Μπάιντεν, το κόμμα δεν μπορεί να παρακάμψει τη Χάρις – την πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν λείπουν όμως και όσοι εκτιμούν ότι η Χάρις θα μπορούσε να προκαλέσει νέο ενθουσιασμό, συσπειρώνοντας νέους και μαύρους ψηφοφόρους.

Λίγο μετά το ντιμπέιτ οι επικεφαλής της Ομάδας Μαύρων και της Ομάδας Ισπανόφωνων του Κογκρέσου εξέδωσαν ανακοινώσεις υποστήριξης προς τον Μπάιντεν.

Μέχρι χθες Πέμπτη, μόλις 11 από τους 213 Δημοκρατικούς βουλευτές και ένας από τους 51 Δημοκρατικούς γερουσιαστές έχουν ζητήσει δημοσίως από τον πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Αλλά είναι κοινό μυστικό ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι, όλο και πιο υψηλόβαθμοι, ξεπερνώντας φόβους και ενδοιασμούς. Σινιάλο έχουν ήδη δώσει τόσο η μετρημένη Νάνσι Πελόζι όσο και άνθρωποι του θεάματος, φίλοι του κόμματος, σαν τον Τζορτζ Κλούνεϊ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v