Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία προς ΔΠΔ: Ζητά δίωξη της Ρωσίας για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων

Για χάρη της παγκόσμιας δικαιοσύνης, υποθέσεις σαν και αυτή την επίθεση μπορούν να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τονίζει ο γενικός εισαγγελέας της χώρας. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία είναι ένα κράτος εγκληματίας.

Ουκρανία προς ΔΠΔ: Ζητά δίωξη της Ρωσίας για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ζήτησε τη δίωξη της Ρωσίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σε νοσοκομείο Παίδων στο Κίεβο στις αρχές της εβδομάδας.

Τη Δευτέρα η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχτηκε μια από τις σφοδρότερες αεροπορικές επιθέσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και από τις επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο ενήλικες στο νοσοκομείο παίδων Οκμαντίτ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

"Για χάρη της παγκόσμιας δικαιοσύνης, υποθέσεις σαν την σκόπιμη επίθεση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο μπορούν να παραπεμφθούν στο ΔΠΔ", δήλωσε αργά χθες το βράδυ στο Reuters ο γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν σε συνέντευξή του στη Χάγη, όπου εδρεύει το ΔΠΔ.

Η Μόσχα αρνείται ότι επιτέθηκε στο νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι ουκρανικά αντιπυραυλικά πυρά έπληξαν την κλινική, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και νοσηλεύει ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνο ή νεφροπάθεια.

Αποστολή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει "μεγάλη πιθανότητα" το νοσοκομείο να δέχτηκε άμεσο πλήγμα από ρωσικό πύραυλο και η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας υποστηρίζει ότι διαθέτει αδιάψευστα πειστήρια ότι οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις επλήγησαν από ρωσικό πύραυλο κρουζ Kh-101.

Ο Κοστίν, στις τακτικές συναντήσεις του με νομικούς αξιωματούχους στη Χάγη, έχει δηλώσει ότι αν το ΔΠΔ αναλάβει τη δίωξη για το πλήγμα στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να εδραιωθεί μια κατηγορία επιθέσεων που δείχνουν ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

Το Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μια από τις ομάδες του επισκέφθηκε τον τόπο της επίθεσης. Παρότι το ΔΠΔ δεν σχολιάζει δημοσίως ποιες καταγγελίες ερευνά, έχει προειδοποιήσει ότι όποιος τυχόν κριθεί υπεύθυνος για την επίθεση σε περιοχές αμάχων θα διώκεται.

Έχει εκδώσει έξι εντάλματα σύλληψης για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία περιλαμβανομένου ενός που εξέδωσε εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει θηριωδίες από τότε που εισέβαλε στο γείτονά της.

Σύμφωνα με τον Κοστίν, η απόφαση δίωξης εναπόκειται στον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Ο ίδιος προσθέτει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να μοιραστεί με το δικαστήριο αποδεικτικά στοιχεία ή λεπτομέρειες της έρευνάς της.

Ο Κοστίν διευκρίνισε ότι, ενώ οι ουκρανικές αρχές διερευνούν όλες τις επιθέσεις της Δευτέρας, μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες μόνο για εγκλήματα πολέμου και όχι για τη σοβαρότερη κατηγορία που είναι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γιατί αυτή η κατηγορία δεν περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα της Ουκρανίας.

Ένα βασικό στοιχείο των διώξεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας προϋποθέτει την απόδειξη συστηματικών επιθέσεων κατά αμάχων, εξήγησε ο Κοστίν.

"Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία καθαυτή αυτή τη στιγμή, είναι ένα κράτος εγκληματίας", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v