Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βασικό σενάριο για τις μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

Παράμετροι που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, δημιουργούν πονοκέφαλο στους επικεφαλής της ΕΚΤ. Ποιες θα είναι οι κινήσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το βασικό σενάριο για τις μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει μια μετρημένη προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων καθώς η πολιτική αναταραχή ανοίγει μια σειρά κινδύνων για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές.

Μετά την αρχική μείωση του Ιουνίου, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι θα πάρουν... τάιμ άουτ όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι μειώσεις αναμένεται να επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο και να έρχονται μία φορά το τρίμηνο, έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5% ένα χρόνο αργότερα.

Η σταδιακή αντιστροφή της άνευ προηγουμένου νομισματικής σύσφιξης αντανακλά την αυξανόμενη δυσκολία να αξιολογηθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι που έρχονται για την ευρωζώνη των 20 εθνών. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η ανάκαμψη μετά από μήνες στασιμότητας μπορεί να ανακοπεί. Οι εκλογές, εν τω μεταξύ -ειδικά πέρα από τον Ατλαντικό- αναγκάζουν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα πάντα, από τις κρατικές δαπάνες μέχρι το εμπόριο.

Οι αναλυτές κατατάσσουν τώρα την απειλή μιας νέας θητείας Ντόναλντ Τραμπ ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της περιοχής, ενώ η αναταραχή στη Γαλλία έχει ξυπνήσει τις μνήμες της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία.

Αντιμέτωποι με μια τέτοια αβεβαιότητα, οι αξιωματούχοι με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύονται εκ των προτέρων σε μια πορεία για τα επιτόκια. Ο Chief Economist Φίλιπ Λέιν είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι ο Ιούλιος παρέχει κυρίως μια ευκαιρία να γίνει ένας απολογισμός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v