Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σάλος με τις αυξήσεις στο νερό, πάνω οι μετοχές

Ο νέος υπ. Περιβάλλοντος των Εργατικών υπόσχεται να παρέμβει και να απαιτήσει από τα αφεντικά των ομίλων ύδρευσης να λογοδοτήσουν. Εισηγείται αλλαγή καταστατικού των εταιρειών. Κρατικοποίηση ζητούν οι Πράσινοι.

Βρετανία: Σάλος με τις αυξήσεις στο νερό, πάνω οι μετοχές

Οι τιμές των μετοχών σε πολλές εταιρείες ύδρευσης έχουν πάρει την ανιούσα και οδηγούν σε κέρδη τον δείκτη FTSE 100 από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μετά την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής Ofwat ότι οι λογαριασμοί νερού σε Αγγλία και Ουαλία θα αυξηθούν 94 λίρες (21%) κατά μέσο όρο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου οι τίτλοι των Severn Trent και United Utilities οδηγούν την κούρσα της ανόδου στον FTSE 100, σημειώνοντας κέρδη 2,9% και 2,3% αντίστοιχα. Ο όμιλος Pennon στο δείκτη FTSE 250 έκανε άλμα 6,4% σήμερα το πρωί. 

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στις τιμές του νερού στη Βρετανία, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος υπόσχεται να παρέμβει και να ζητήσει από τα αφεντικά των εταιρειών ύδρευσης να λογοδοτήσουν για τις αυξήσεις.

Πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των 16 προμηθευτών νερού στην Αγγλία και την Ουαλία που θα γίνει το απόγευμα, ο Στιβ Ριντ, ανακοίνωσε μια σειρά από «αρχικά βήματα για τον τερματισμό της κρίσης στον τομέα του νερού», μεταδίδει ο Guardian.

Έγραψε στη ρυθμιστική αρχή επιστολή, ζητώντας να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση για επενδύσεις ζωτικής σημασίας σε υποδομές είναι εξασφαλισμένη και μπορεί να αφορά μόνο αναβαθμίσεις προς όφελος των πελατών και του περιβάλλοντος.

Θέλει επίσης η Ofwat να διασφαλίσει ότι όταν δεν δαπανώνται άσκοπα χρήματα, αλλά επιστρέφουν χρήματα στους πελάτες, χωρίς να επιτρέπεται ποτέ η εκτροπή χρημάτων για μπόνους, μερίσματα ή αυξήσεις παχυλών αμοιβών των διευθυντικών στελεχών.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, ο 60χρονος Στιβ Ριντ, με τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τουλάχιστον το 30% της ξηράς και της θάλασσας μέχρι το 2030. Ορκίστηκε επίσης να ορίσει ένα νέο πλαίσιο χρήσης γης που θα δίνει προτεραιότητα στην προστασία της φύσης και να επιτύχει στόχους για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της Βρετανίας.

Αλλαγή καταστατικού στις εταιρείες ύδρευσης

Ο νέος υπουργός της κυβέρνησης των Εργατικών επιδιώκει οι εταιρείες ύδρευσης να αλλάξουν το καταστατικό τους, τους κανόνες που διέπουν κάθε εταιρεία, για να καταστήσουν πρωταρχικό στόχο τα συμφέροντα των πελατών και το περιβάλλον.

Οι καταναλωτές θα αποκτήσουν νέες εξουσίες να ζητούν από τα αφεντικά των εταιρειών ύδρευσης να λογοδοτούν μέσω ίδρυσης  «νέων ισχυρών ομάδων πελατών», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι πελάτες θα έχουν την εξουσία να καλούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και να ζητούν από τα στελέχη του νερού να λογοδοτήσουν, αναφέρουν.

Οι Πράσινοι ζητούν να κρατικοποιηθούν

Την ίδια ώρα το κόμμα των Πρασίνων ζήτησε οι εταιρείες ύδρευσης να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο. Η βουλευτής των Πρασίνων Σίαν Μπερι, πρώην ηγέτης του κόμματος, δήλωσε:

«Μόλις γίνει αυτό (κρατικοποίηση), η κυβέρνηση μπορεί να επενδύσει οικονομικά στην υποδομή που τρίζει χωρίς να πέσει όλη η ζημιά στους λογαριασμούς μας και στα ποτάμια και τους ωκεανούς μας που αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως ανοιχτοί υπόνομοι».

Ο ρυθμιστής πιέζει για πρασίνισμα...

Επίσης η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofwat ανακοίνωσε στις εταιρείες ύδρευσης την Πέμπτη ότι πρέπει να προβούν σε περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις χωρίς να αυξήσουν τους λογαριασμούς όσο θα ήθελαν εν μέσω κρίσης χρηματοδότησης και δημόσιας οργής για το επίπεδο ρύπανσης των ποταμών και της θάλασσας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο συμβιβασμός ανάμεσα στις αυξήσεις των τιμών, στις ιδιωτικές επενδύσεις και τα καθαρότερα ποτάμια, αποτελεί δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής Thames Water βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. 

η Ofwat έθεσε την εταιρεία που υδροδοτεί το Λονδίνο και περιοχές της νότιας Αγγλίας υπό ειδικό καθεστώς, καθώς αναζητά νέα χρηματοδότηση από επενδυτές για να μπορέσει να διασωθεί. Θα τεθεί υπό ισχυρή εποπτεία και θα πρέπει να επαναξιολογήσει τα σχέδιά της για τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, της παροχής ύδρευσης και της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Η Ofwat ενέκρινε δαπάνες 16,9 δισ. λιρών για την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πελάτες και το περιβάλλον — ποσό χαμηλότερο από τα 19,8 δισ. λίρες που είχε αιτηθεί η Thames Water.

Στο χείλος του γκρεμού η Thames Water

Το χρέος της Thames Water συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα αυξημένα έσοδα, αφήνοντας τον όμιλο με ταμειακά διαθέσιμα που διαρκούν μόνο μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους, όπως ανακοίνωσε. Το χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 9%, σε σχεδόν 15,25 δισ. στερλίνες (19,5 δισ. δολάρια) κατά το έτος που έληξε στα τέλη Μαρτίου.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού της Βρετανίας απέφυγε την κρατική διάσωση, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των Τόρις, αφήνοντας τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών να αποφασίσει κατά πόσον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατικοποιήσουν εκ νέου την εταιρεία. 

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ofwat δήλωσε ότι θα επιτρέψει στις εταιρείες να αυξήσουν τους μέσους λογαριασμούς κατά 21%, ή 94 λίρες (121 δολάρια), και ότι θα πρέπει να δαπανήσουν 88 δισ. λίρες για την αναβάθμιση των υποδομών για τον καθαρισμό των ποταμών.

Οι εταιρείες ήθελαν να αυξήσουν τους λογαριασμούς κατά μέσο όρο 33% και να επενδύσουν 105 δισεκατομμύρια λίρες για την αναβάθμιση των γερασμένων σωλήνων και την εξυπηρέτηση του αυξανόμενου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μοιάζει σαν τον τετραγωνισμού του κύκλου, αλλά είναι μια πρόκληση που μπορεί να έχει αίσιο αποτέλεσμα λένε κυβερνητικά στελέχη των Εργατικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v