Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει κοντέρ ο τουρισμός στην Ευρώπη: 800 δισ. ξοδεύουν φέτος οι τουρίστες

Στα ύψη η ζήτηση για διακοπές. Ζητούμενο ο καλός καιρός και το value-for-money, δύο στοιχεία που παρέχει και η Ελλάδα. Ανεβαίνουν και οι πιο δροσεροί προορισμοί.

Σπάει κοντέρ ο τουρισμός στην Ευρώπη: 800 δισ. ξοδεύουν φέτος οι τουρίστες

Θερμοκρασίες-ρεκόρ το καλοκαίρι, υπέρογκες τιμές πολυτελών ξενοδοχείων και υπερπλήρη hot spots: Τίποτα δεν εμποδίζει τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη. Τουλάχιστον, όχι ακόμη.

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων σχετικά με τις τουριστικές δαπάνες και τις ταξιδιωτικές τάσεις που δημοσιεύθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και μοιράστηκε αποκλειστικά με το Bloomberg επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση για την περιοχή συνεχίζει να φτάνει στα ύψη.

Οι διεθνείς τουρίστες αναμένεται να ξοδέψουν φέτος στην Ευρώπη το ποσό-ρεκόρ των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση - καταγράφοντας δηλαδή 37% αύξηση σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα των 583 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό είναι επίσης αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2019 μέχρι στιγμής, αποκαλύπτει η έκθεση, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για την Ευρώπη.

Ο κινητήριος μοχλός της φετινής ευρωπαϊκής τουριστικής έκρηξης είναι οι Αμερικανοί, προσθέτει η έκθεση, και το 72% των τουριστικών δαπανών-ρεκόρ έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε δυτικοευρωπαϊκούς προορισμούς. Περαιτέρω ώθηση στα έσοδα έχουν δώσει οι ενδοπεριφερειακοί επισκέπτες και οι τουρίστες της Ανατολικής Ασίας που επιστρέφουν, κυρίως από την Κίνα, αν και η συμβολή των κινέζων ταξιδιωτών στις δαπάνες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη, αναφέρει η ETC.

"Προς το παρόν, βλέπουμε ότι οι προορισμοί της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου παραμένουν σταθερά αγαπημένοι για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη", δήλωσε ο Eduardo Santander, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τουρίστες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον ζεστό καιρό και στο value-for-money, πρόσθεσε, τα οποία και τα δύο μπορούν ακόμη να βρεθούν σε μέρη της νότιας Ευρώπης.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αυτό συμβαίνει με την Ελλάδα, για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε αυξημένες κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα φέτος και των πυρκαγιών πέρυσι. Οι τελευταίες δεν είχαν καμία επίπτωση στην ελκυστικότητα του προορισμού, αναφέρει η έκθεση. Πράγματι, στη χώρα φέτος πολλαπλασιάζονται οι κυριλέ και συνάμα προσιτές επιλογές ξενοδοχείων, οι περισσότερες από αυτές μακριά από τα ακριβότερα στέκια της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Αλλά και οι βόρειοι προορισμοί κερδίζουν γρήγορα μερίδιο αγοράς. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι μια αλλαγή στα πρότυπα του ευρωπαϊκού τουρισμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: Περισσότεροι επισκέπτες συνέρρευσαν σε προορισμούς με εύκρατο καιρό και λιγότερο συνωστισμό το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτή η συνεχιζόμενη άνοδος των "δροσερών διακοπών" οδήγησε σε αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς διανυκτερεύσεις για τη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%), ετησίως και σε σύγκριση με το 2019.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη προτίμηση για λιγότερο επισκέψιμους ή λιγότερο πολυσύχναστους ευρωπαϊκούς προορισμούς στο νότο, όπως δείχνει η έκθεση: Οι αφίξεις υπερπόντιων τουριστών στην Κροατία και τη Μάλτα αυξήθηκαν κατά 7,6% και 37% πάνω από τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα, ενώ το μερίδιο της Αλβανίας στις αφίξεις τουριστών διανυκτέρευσης αυξήθηκε κατά 86% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v