Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα μαλακά ρίχνει την Κίνα η Γερμανία, ban στη Huawei αλλά από το... 2029

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών από τα δίκτυα 5G - αλλά ανέβαλε τις ημερομηνίες έναρξης ισχύος της απαγόρευσης περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στα μαλακά ρίχνει την Κίνα η Γερμανία, ban στη Huawei αλλά από το... 2029

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε σε μια συμβιβαστική πρόταση για την αφαίρεση των εξαρτημάτων της Huawei Technologies από το κεντρικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G της χώρας μέχρι το τέλος του 2026 για λόγους εθνικής ασφάλειας - αναβάλλοντας τις ημερομηνίες έναρξης ισχύος περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες θα έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2029 για να αφαιρέσουν τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται από τη Huawei και την κινεζική ανταγωνίστριά της ZTE από το δίκτυο πρόσβασης και μεταφοράς 5G, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται από την Huawei, την κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού 5G της Κίνας, πρόκειται να απαγορευτούν από τις ευαίσθητες υποδομές του κεντρικού δικτύου της Γερμανίας μέχρι το τέλος του 2026 και όχι μέχρι το τέλος του 2025, όπως προβλεπόταν προηγουμένως, αναφέρει το POLITICO.

Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο διοικείται από τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες, ήταν αντίθετο σε μια αυστηρότερη πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ελέγχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Maximilian Kall δήλωσε ότι η επανεξέταση των κρίσιμων στοιχείων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G "συνεχίζεται και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα".

"Έχει ληφθεί απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε", πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής παρέπεμψε αίτημα για σχολιασμό στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε ότι η εταιρεία θα περιμένει επίσημη ανακοίνωση προτού σχολιάσει, ενώ η ZTE δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Η επανεξέταση της ασφάλειας του δικτύου 5G της Γερμανίας παρατείνεται για περισσότερο από ένα χρόνο, ακόμη και καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν όλο και περισσότερο στους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν οι κινεζικές εταιρείες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισήγαγε πρόσφατα νέους δασμούς και ανακάλεσε άδειες πώλησης τσιπ στη Huawei, καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώνονται.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δημοσίευσε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας νωρίτερα την Τετάρτη.

Η Deutsche Telekom, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι η απαγόρευση των κινεζικών εξαρτημάτων έως το 2026 δεν είναι ρεαλιστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v