Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ (και) η πλατφόρμα ψυχαγωγίας ενηλίκων Xnxx

Πριν έναν μήνα η Κομισιόν απέστειλε αιτήματα παροχής πληροφοριών στο Pornhub, το Stripchat και το Xvideo, ζητώντας να παράσχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει κατά του παράνομου περιεχομένου και της έμφυλης βίας.

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ (και) η πλατφόρμα ψυχαγωγίας ενηλίκων Xnxx

Η Ευρωπαϊκή η Επιτροπή χαρακτήρισε επίσημα το Xnxx ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα (VLOP) στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Το Xnxx είναι μια πλατφόρμα περιεχομένου ενηλίκων με κατά μέσο όρο περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εν λόγω αριθμός χρήστη, τον οποίο ο Xnxx έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή, υπερβαίνει το κατώτατο όριο της DSA για τον χαρακτηρισμό του ως VLOP.

Μετά τον σημερινό χαρακτηρισμό της ως VLOP, η Xnxx θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίησή της (δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου 2024), αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν τη θέσπιση ειδικών μέτρων για την ενδυνάμωση και την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, την πρόληψη της πρόσβασης ανηλίκων σε πορνογραφικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων με εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας, την παροχή πρόσβασης σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σε ερευνητές και τη δημοσίευση αποθετηρίου διαφημίσεων.

Το Xnxx πρέπει επίσης να αξιολογεί και να μετριάζει δεόντως τυχόν συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υπηρεσίες του, όπως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, ή οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική ευεξία του χρήστη. Η ορισθείσα πλατφόρμα πρέπει να υποβάλει την πρώτη έκθεση αξιολόγησης κινδύνου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2024.

Από την 17 Φεβρουαρίου 2024, όλες οι επιγραμμικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Xnxx, πρέπει ήδη να συμμορφώνονται με τις γενικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η παροχή φιλικών προς τον χρήστη μηχανισμών για την αναφορά παράνομου περιεχομένου, η σαφής επισήμανση διαφημίσεων στις υπηρεσίες τους και η δημοσίευση ετήσιων εκθέσεων διαφάνειας.

Επόμενα βήματα

Μετά τον ορισμό της ως VLOP, η Επιτροπή θα είναι αρμόδια να εποπτεύει τη συμμόρφωση του Xnxx με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε συνεργασία με τον τσεχικό συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών.

Ιστορικό

Ο χαρακτηρισμός αυτός καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν εξακολουθεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις της αγοράς.

Η Επιτροπή είχε ορίσει στο παρελθόν τρεις άλλες πλατφόρμες περιεχομένου ενηλίκων, το Pornhub, το Stripchat και το Xvideo, τον Δεκέμβριο του 2023. Η σημερινή καταχώριση αυξάνει το σύνολο των καταχωρισμένων VLOPSE στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε 25.

Στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου και του ρόλου επιβολής, η Κομισιόν παρακολουθεί τη συμμόρφωση των VLOP με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και μπορεί να ζητήσει από τις πλατφόρμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνονται, για παράδειγμα, αποστέλλοντάς τους αιτήματα παροχής πληροφοριών.

Στις 13 Ιουνίου 2024 η Επιτροπή απέστειλε αιτήματα παροχής πληροφοριών στο Pornhub, το Stripchat και το Xvideo, ζητώντας από τις πλατφόρμες να παράσχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει κατά της ενίσχυσης του παράνομου περιεχομένου και της έμφυλης βίας, καθώς και σχετικά με τον μηχανισμό διασφάλισης της ηλικίας που έχουν θεσπίσει.

Η εποπτεία και η επιβολή της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες ανταλλάσσονται μεταξύ της Επιτροπής και των συντονιστών ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίοι έπρεπε να οριστούν από τα κράτη μέλη έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v