Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜακΚόλ (ΕΚΤ): Καμπανάκι για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Οι σκιώδεις τράπεζες στην ΕΕ κατείχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 42,9 τρισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2023, έναντι 38 τρισ. ευρώ που κατείχαν οι παραδοσιακοί πιστωτικοί φορείς. Απειλή αποτελεί η μεγάλη ανάπτυξή τους.

ΜακΚόλ (ΕΚΤ): Καμπανάκι για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η «αξιοσημείωτη» ανάπτυξη των private funds και άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός των ρυθμιζόμενων τραπεζών αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν σίγουρα προειδοποιητικά σήματα μπροστά μας», δήλωσε στους Financial Times η Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Το επικρατέστερο είναι ο τομέας στον οποίο πιθανότατα έχουμε τη μικρότερη ορατότητα και στον οποίο τα πράγματα μπορούν να κινηθούν ταχύτερα από... την κανονική πιστωτική δυναμική -δηλαδή η αγορά των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών».

Οι μη τραπεζικοί χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές, που συχνά αποκαλούνται «σκιώδεις τράπεζες», στην ΕΕ κατείχαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 42,9 τρισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι 38 τρισ. ευρώ που κατείχαν οι παραδοσιακοί πιστωτικοί φορείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανάπτυξη του τομέα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν «αξιοσημείωτη» και «κάτι που πάντα μας ανησυχεί», δήλωσε η McCaul.

«Είναι εκτός της τραπεζικής εποπτικής και ρυθμιστικής περιμέτρου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι αδιαφανείς δεσμοί μεταξύ του τομέα και των τραπεζών μέσω συμφωνιών επαναγοράς, πιστωτικών γραμμών ή παραγώγων εγείρουν ανησυχίες για το τι αυτό «μεταφράζεται για τους συστημικούς κινδύνους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v