Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Microsoft και Apple «στρίβουν» από το ΔΣ της OpenAI

Oι δύο τεχνολογικοί γίγαντες εγκαταλείπουν τις έδρες τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης του ChatGPT, καθώς αυξάνεται ο αντιμονοπωλιακός έλεγχος.

Microsoft και Apple «στρίβουν» από το ΔΣ της OpenAI

Η Microsoft παραιτήθηκε από τη θέση της ως παρατηρητής στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, ενώ η Apple δεν θα αναλάβει παρόμοια θέση, εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές των επενδύσεων της Big Tech σε νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην κατασκευάστρια εταιρεία του generative AI chatbot ChatGPT, ανέφερε σε επιστολή της προς την OpenAI ότι η απόσυρσή της από το ρόλο της στο διοικητικό συμβούλιο θα έχει "άμεση ισχύ".

Η Apple αναμενόταν επίσης να αναλάβει ρόλο παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την ενσωμάτωση του ChatGPT στις συσκευές της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone, αλλά δεν θα το πράξει, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος. Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η OpenAI θα φιλοξενεί αντί αυτού τακτικές συναντήσεις με εταίρους όπως η Microsoft, η Apple και οι επενδυτές Thrive Capital και Khosla Ventures - μέρος "μιας νέας προσέγγισης για την ενημέρωση και τη συμμετοχή βασικών στρατηγικών εταίρων" υπό τη Sarah Friar, το πρώην αφεντικό της Nextdoor που προσλήφθηκε ως πρώτη οικονομική διευθύντριά της τον περασμένο μήνα, δήλωσε εκπρόσωπος της OpenAI.

Η κίνηση αυτή έρχεται επίσης καθώς οι αντιμονοπωλιακές αρχές στην ΕΕ και τις ΗΠΑ εξετάζουν τη συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της OpenAI στο πλαίσιο ευρύτερων ανησυχιών για τον ανταγωνισμό στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v