Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν πέντε συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία σε μια νέα επίδειξη υποστήριξης, ακόμη και ενώ οι ηγέτες αντιστέκονται στο να προσφέρουν στη χώρα μια πορεία προς την ένταξη. Την ίδια ώρα, νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία οδεύει προς επ' αόριστον αδιέξοδο.
Οπως σημειώνει το Bloomberg, η ανακοίνωση προοριζόταν ως επίδειξη ενότητας απέναντι στα ενισχυμένα αεροπορικά πυρά των δυνάμεων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης, επέστησε την προσοχή στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι να έρθουν με στρατιωτική βοήθεια: Η υπόσχεση της Τρίτης επανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις που είχαν ήδη αναληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε ομιλία του προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα συστήματα αεράμυνας «ιστορική δωρεά», τα οποία θα συνοδεύονται από δεκάδες συστήματα και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρουμανία θα στείλουν από ένα σύστημα Patriot, ενώ ένα τέταρτο θα συναρμολογηθεί από τμήματα από την Ολλανδία και άλλους. Η Ιταλία θα στείλει ένα σύστημα SAMP-T.
Ωστόσο, ορισμένες από τις υποσχέσεις ήταν «ξαναζεσταμένο φαγητό». Οι Κάτω Χώρες είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους ήδη από τον Μάιο, ενώ η Ιταλία και η Ρουμανία είχαν αποκαλύψει τις δεσμεύσεις τους τον Ιούνιο. Ο Μπάιντεν είχε ήδη δηλώσει ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει άλλη μια συστοιχία πυραύλων Patriot και προτεραιότητα για νέα αεράμυνα, όταν συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο μήνα.
Η Ουκρανία «θα λάβει αυτή τη βοήθεια πριν από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τρίτη. «Συνολικά, η Ουκρανία θα λάβει εκατοντάδες επιπλέον αναχαιτιστικά μέσα στο επόμενο έτος, βοηθώντας στην προστασία των ουκρανικών πόλεων από τους ρωσικούς πυραύλους».
Ο Ζελένσκι ζητούσε τα συστήματα εδώ και μήνες και οι ηγέτες ανυπομονούσαν να ανταποκριθούν μετά τα ρωσικά αεροπορικά πυρά τη Δευτέρα, από τα οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και σε ένα παιδικό νοσοκομείο. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ θα στείλουν επίσης στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16 -μια ιδέα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
ΗΠΑ και Γερμανία αντίθετες σε πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αυτές που προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίθεση στην ιδέα η Ουκρανία να προσκληθεί να ενταχθεί στο NATO άμεσα ή πρόωρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, εν μέσω της συνόδου που συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας.
Μια από τις πηγές μίλησε για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα το αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».
Τα σχόλια αυτά μοιάζουν να διαγράφουν τις ελπίδες του Κιέβου πως θα σημειωνόταν πρόοδος, μετά την οργή που εκφράστηκε από την ουκρανική πολιτική ηγεσία πως δεν απευθύνθηκε τέτοια πρόσκληση στην προηγούμενη σύνοδο του NATO, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.