Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Παλαιστίνη επικυρώνει η Βραζιλία

Βήμα από τον Λούλα ντα Σίλβα που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της λατινοαμερικανικής ένωσης Mercosur, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Παλαιστίνη επικυρώνει η Βραζιλία

Η Βραζιλία έθεσε σε ισχύ μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία περίμενε επικύρωση για πάνω από μια δεκαετία, σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Η συμφωνία είναι μια απτή συνεισφορά σ' ένα οικονομικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο μπορεί να ζει ειρηνικά και αρμονικά με τους γείτονές του», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Βραζιλία, η οποία αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος και επέτρεψε την ίδρυση παλαιστινιακής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια το 2010, επικύρωσε την Παρασκευή τη συμφωνία μεταξύ Mercosur, του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής, και Παλαιστινιακής Αρχής που είχε υπογράψει το 2011.

Η Ουρουγουάη υποστήριξε τη συμφωνία για την Παλαιστίνη, ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι υπήρξε μικρή αντίσταση αφού η Mercosur έχει παρόμοια συμφωνία με το Ισραήλ.

Δεν κατέστη σαφές αν άλλα κράτη μέλη της Mercosur θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βραζιλίας. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αργεντινής του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι δεν το έχει πράξει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Μπραζίλια Ιμπραχίμ αλ Ζεμπέν χαρακτήρισε την απόφαση της Βραζιλίας «θαρραλέα και υποστηρικτική, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή».

Είναι «ο αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηριχθεί η ειρήνη στην Παλαιστίνη», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως θα αυξηθεί το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Παλαιστίνης και Mercosur, επί του παρόντος μόλις 32 εκατ. δολάρια ετησίως.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v