Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι Moody's στη Γαλλία για το χρέος

Οι προοπτικές της χώρας μπορεί να μειωθούν σε αρνητικές από σταθερές, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα των εκλογών έθεσαν τη χώρα σε άνευ προηγουμένου κατάσταση, γράφουν οι αναλυτές.

Καμπανάκι Moodys στη Γαλλία για το χρέος

Η αξιολόγηση της Γαλλίας κινδυνεύει εάν οι πολιτικές διαμάχες οδηγήσουν σε ουσιαστική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και του χρέους της, σύμφωνα με τον οίκο Moody's.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι οι προοπτικές της χώρας μπορεί να μειωθούν σε αρνητικές από σταθερές, εάν παρατηρήσει μεγαλύτερη επιδείνωση στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε σύγκριση με τους ομολόγους της. Οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν μια παρόμοια προειδοποίηση του Απριλίου.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει τα απόνερα μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, μετά την οποία κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές διεκδικούν τώρα την πρωθυπουργία, αφήνοντας τα οικονομικά της Γαλλίας -και τους επενδυτές ομολόγων- σε αβεβαιότητα έως ότου προκύψει μεγαλύτερη σιγουριά σχετικά με το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και πώς θα αντιμετωπίσει το μη βιώσιμο φορτίο χρέους της.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έθεσαν τη Γαλλία σε «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», έγραψαν οι αναλυτές της Moody's, περιγράφοντας τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ως αρνητικές για την πιστοληπτική ικανότητα. «Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αυξήσει τις πιστωτικές πιέσεις προς τα κάτω».

Το αυξημένο βάρος του χρέους της Γαλλίας αυξάνει την έκθεσή της σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών τόκων για τα ομόλογα της χώρας, προειδοποίησε η Moody's. Η δυνατότητα πληρωμής του χρέους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση του πιστωτικού προφίλ της Γαλλίας από τον οίκο, δεδομένης της ιδιότητας του αποθεματικού νομίσματος.

Η Γαλλία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της αγοράς ομολόγων που προτιμά να αγνοεί

Ένα πολιτικό σοκ στη Γαλλία ανάγκασε τους επενδυτές ομολόγων να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα ζήτημα για εδώ και τώρα, όχι για χρόνια αργότερα.

Η χώρα επωφελούνταν επί μακρόν από το γεγονός ότι οι επενδυτές απέρριπταν την απειλή που συνιστούσαν τα φτωχά δημόσια οικονομικά της, δεδομένης της κεντρικής της θέσης εντός της ζώνης του ευρώ.

Αυτή η ηρεμία κινδυνεύει τώρα.

Πρώτον, η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων να αυξηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση δημόσιου χρέους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας, διαβρώνοντας την κάλυψη που παρείχαν οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του.

Τώρα, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής να είναι ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας, οποιαδήποτε νέα γαλλική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να προωθήσει περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βρει κοινό έδαφος στη δημοσιονομική πολιτική, με φαινομενικά αγεφύρωτες διαιρέσεις όσον αφορά τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες.

Αρκεί να δει κανείς το ασφάλιστρο απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή γαλλικών ομολόγων έναντι ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων: κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης, πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από 60 μονάδες βάσης, ακόμη και αφού οι αγορές εξέφρασαν ανακούφιση τη Δευτέρα ότι ούτε η αριστερά ούτε η ακροδεξιά θα έχουν πλειοψηφία.

Η Société Générale αναφέρει ότι το spread έχει εισέλθει πιθανότατα σε ένα νέο, υψηλότερο εύρος τιμών, ιδίως επειδή η αριστερή συμμαχία ήταν ο νικητής-έκπληξη στην ψηφοφορία.

«Το αδιέξοδο αξίζει ένα ασφάλιστρο, επειδή αφήνει τη Γαλλία πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε πρόσθετο εξωτερικό σοκ και νομίζω ότι είμαστε λίγο εφησυχασμένοι στην υπόθεση ότι ο Μακρόν μπορεί να ξεπεράσει το αριστερό μπλοκ», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v