Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την πολιτική προστασία

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την υπογραφή διότι η επικαιροποιημένη συμφωνία, θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση της μεταξύ μας συνεργασίας και αλληλοβοήθειας όταν μας πλήττουν καταστροφές», δήλωσε ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.

Νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την πολιτική προστασία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία υπέγραψαν μια επικαιροποιημένη συμφωνία για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς και ο Τούρκος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι υπέγραψαν τη συμφωνία στην Άγκυρα.

Η Τουρκία συμμετέχει ενεργά στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, του οποίου αποτελεί μέλος από το 2016. Η σημερινή επικαιροποιημένη συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Τουρκίας στον Μηχανισμό.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την υπογραφή της επικαιροποιημένης συμφωνίας, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση της μεταξύ μας συνεργασίας και αλληλοβοήθειας όταν μας πλήττουν καταστροφές. Στο πέρασμα των χρόνων, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει αποδείξει την αξία του. Η Τουρκία μπορεί πάντα να βασίζεται στον Μηχανισμό για στήριξη πολιτικής προστασίας, ενώ αντίστοιχα και οι άλλες χώρες μπορούν να βασίζονται στη στήριξη της Τουρκίας μέσω του Μηχανισμού.»

Η Τουρκία συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των ικανοτήτων rescEU και έχει φιλοξενήσει τη MODEX, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα άσκηση πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Η Τουρκία έχει επίσης λάβει σημαντική στήριξη από τον Μηχανισμό, ιδίως μετά τους σεισμούς του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v