Σκληροί περιορισμοί δικαιωμάτων ενόψει εκλογών στη Ρουάντα καταγγέλλουν ΜΚΟ

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, ενώ είναι επίσης αντιμέτωπη με απειλές, αυθαίρετες κρατήσεις, διώξεις, φόνους και εξαφανίσεις, δήλωσε και η Διεθνής Αμνηστία, μετά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σκληροί περιορισμοί δικαιωμάτων ενόψει εκλογών στη Ρουάντα καταγγέλλουν ΜΚΟ

Μετά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε με τη σειρά της χθες Δευτέρα ότι η αντιπολίτευση στη Ρουάντα υφίσταται «σκληρούς περιορισμούς» δικαιωμάτων μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Δευτέρας 15ης Ιουλίου, στις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει τέταρτη συνεχόμενη επταετή θητεία ο πρόεδρος Πολ Καγκάμι.

«Η αντιπολίτευση συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με πολύ σκληρούς περιορισμούς του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και με απειλές, αυθαίρετες κρατήσεις, διώξεις, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες κατηγορίες, φόνους και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», τόνισε η ΜΚΟ.

Η κοινωνία των πολιτών και μέσα ενημέρωσης υφίστανται εξάλλου «εκφοβισμούς, διωγμούς και αντίποινα» για το έργο τους, κατά την έκθεση της Αμνησίας.

Τον Ιούνιο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει «την καταστολή της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών», καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.

«Η απειλή της σωματικής κακοποίησης, οι αυθαίρετες δικαστικές διώξεις και οι μακρές ποινές φυλάκισης, που συχνά μπορεί να οδηγούν σε βασανιστήρια, αποθαρρύνουν πολλούς στη Ρουάντα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες της αντιπολίτευσης και να απαιτήσουν λογοδοσία από τους πολιτικούς ηγέτες τους», σχολίαζε η Κλεμεντίν ντε Μονζουά, ερευνήτρια του HRW.

Κατά τις δύο ΜΚΟ, μέλη της αντιπολίτευσης συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και δυο από τις σημαντικότερες φωνές της, η Νταϊάν Ρουιγκάρα και η Βικτουάρ Ιγκαμπίρε, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τις αρχές να «τερματίσουν αμέσως τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλαν στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης».

Για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αρχές οφείλουν «να καταδικάσουν επειγόντως και δημόσια τις καταχρήσεις και να απελευθερώσουν όλους τους ανθρώπους που τέθηκαν υπό κράτηση επειδή άσκησαν θεμελιώδεις ελευθερίες τους».

Εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές.

Ο de facto ισχυρός άνδρας της Ρουάντας μετά το τέλος της γενοκτονίας των Τούτσι το 1994, ο κ. Καγκάμι, εξελέγη πρόεδρος από το κοινοβούλιο το 2000. Κατόπιν εξελέγη άμεσα από τους πολίτες (2003, 2010, 2017), κάθε φορά με πάνω από το 90% των ψήφων.

Τη Δευτέρα θα έχει τους ίδιους αντιπάλους με το 2017, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Πράσινου Κόμματος Φρανκ Χαμπινέζα και τον πρώην δημοσιογράφο Φιλίπ Εμπαγιμάνα. Στις εκλογές εκείνες επικράτησε με το 98,79% των ψήφων, με τους αντιπάλους του να εξασφαλίζουν αντίστοιχα το 0,73% και το 0,48% των ψήφων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v