Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Αδύνατον να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ο... Ορμπαν

Απορρίπτει τη μεσολάβηση του Ούγγρου πρωθυπουργού για τερματισμό του πολέμου ο Ουκρανός πρόεδρος. «Μόνο οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από της Ρωσίας θα μπορούσαν να το κάνουν. Οπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ενιαία ΕΕ, όχι μία χώρα της».

Ζελένσκι: Αδύνατον να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ο... Ορμπαν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε.

Ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, περιγράφοντας το ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής».

Ο Ζελένσκι είπε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης. «Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία, χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του Όρμπαν με τον Πούτιν, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. «Ακόμη κι αν (ο Πούτιν) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», σχολίασε.

Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο Ζελένσκι, πρόσθεσε. Η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους. Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο, και μαζί με τη Βραζιλία προωθεί ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v