Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους δρόμους χιλιάδες Μαροκινοί για την Παλαιστίνη

Μεγάλη πορεία στις κυριότερες οδικές αρτηρίες της Ταγγέρης. «Η Γάζα δεν είναι μόνη», διαμαρτυρόταν το πλήθος.

Στους δρόμους χιλιάδες Μαροκινοί για την Παλαιστίνη

Αρκετές χιλιάδες Μαροκινοί διαδήλωσαν χθες Κυριακή στην Ταγγέρη, σε ένδειξη υποστήριξης στην παλαιστινιακή υπόθεση κι εναντίον της εξομάλυνσης των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η Γάζα δεν είναι μόνη», φώναζαν διαδηλωτές, που κράταγαν παλαιστινιακές σημαίες, κάνοντας πορεία στις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πόλης της Ταγγέρης (βόρεια), έπειτα από κάλεσμα του Μαροκινού Μετώπου Υποστήριξης στην Παλαιστίνη και Εναντίον της Εξομάλυνσης, στο οποίο συμμετέχουν παρατάξεις της Αριστεράς και ισλαμιστικά κινήματα.

Οι οργανωτές επέλεξαν την Ταγγέρη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον του «ενδιάμεσου σταθμού» που έκανε στις αρχές Ιουνίου νέο αποβατικό πλοίο του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού καθώς ταξίδευε από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ, όπως ανέφερε ισραηλινό μέσο ενημέρωσης τη 19η Ιουνίου και αναμετέδωσαν κατόπιν μαροκινά ΜΜΕ.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από τις μαροκινές αρχές.

Εν μέσω σάλου, η Ραμπάτ ανακοίνωσε την 24η Ιουνίου την αποστολή, μέσω χερσαίας διαδρομής, βοήθειας —40 τόνων ιατρικού υλικού— στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Στην Ταγγέρη, οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης «την πτώση της εξομάλυνσης» των σχέσεων με το Ισραήλ, που επισφραγίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Μαρόκου στη διεκδικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις μεγάλου μεγέθους στο Μαρόκο, με κεντρικό αίτημα την ακύρωση της εξομάλυνσης, ενώ η αντίθεση στη διαδικασία αυτή ήταν μέχρι τότε περιορισμένη.

Το βασίλειο έχει καλέσει επίσημα να υπάρξει «άμεση, συνολική και διαρκής διακοπή του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα», χωρίς πάντως να θέσει ποτέ υπό αμφισβήτηση την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v